Étel-ital párosítások trendjeinek alakulása Magyarország fine-dining éttermeiben

Vári Vivien Vanessza (2023) Étel-ital párosítások trendjeinek alakulása Magyarország fine-dining éttermeiben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Vári Vivien TVvend - PDF.pdf] PDF
Vári Vivien TVvend - PDF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Vári Vivien Vanessza_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf] PDF
Vári Vivien Vanessza_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (196kB)
[thumbnail of Vári Vivien Vanessza.pdf] PDF
Vári Vivien Vanessza.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (175kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom megkezdése előtt felállítottam hipotéziseimet, illetve megterveztem miként szeretném végrehajtani a kutatásomat. Maga a fine dining nagy népszerűségnek örvend ma hazánkban, mégis sokan nem tudják még értékelni az ilyen színvonallal rendelkező vendéglátóegységeket jellemzően a hazai közönség. Kutatásom alanyai fine dining, illetve Michelin csillagos éttermek dolgozói és vezetői voltak. Mélyinterjú segítségével jutottam bővebb információkhoz tőlük a náluk megjelenő trendek, újítások, párosítások tekintetében. Az étel-ital párosítások a fine dining éttermekben folyamatosan változó trendek alatt állnak Magyarországon. Az elmúlt években a gasztronómiai szakemberek egyre inkább kreatív megközelítéseket alkalmaznak az ízek, textúrák és illatok harmonizációjában. Az új irányzatok közé tartozik a helyi alapanyagok hangsúlyozása, a különböző borvidékek egyedi karakterének kiemelése és az étlapok dinamikus alkalmazkodása az évszakok változásaihoz. A fine dining éttermekben az étel-ital párosítások váltak az élmények mélyítésének eszközévé, miközben tükrözik a kulináris színpad folyamatos fejlődését és az éttermek sajátos kreatív koncepcióit. A Borkonyha, a Textúra és a Babel Budapest éttermek kiemelkedően finom ételeik és különleges borkínálatuk révén a magyar fine dining színtér élvonalában helyezkednek el. Ezek az éttermek nemcsak kulináris élményt nyújtanak, hanem az étel-ital párosítás terén is új szinteket képviselnek. Az ételek és italok harmonizációja során hangsúlyozzák a helyi alapanyagokat, egyedi textúrákat és a borok terroir-jellegét. Az említett éttermekben az étel-ital párosítás nem csupán ízélményt kínál, hanem egy teljes élményvilágot teremt, amelyben az étel és a bor összjátéka emeli ki az ételek gazdagságát és az italok karakterét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bor, étel ital, fine dining, gasztronómia, trendek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:02
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet