Vári Vivien Vanessza (2023) Étel-ital párosítások trendjeinek alakulása Magyarország fine-dining éttermeiben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Vári Vivien TVvend - PDF.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Vári Vivien Vanessza_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (196kB) |
|
PDF
Vári Vivien Vanessza.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (175kB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom megkezdése előtt felállítottam hipotéziseimet, illetve megterveztem miként szeretném végrehajtani a kutatásomat. Maga a fine dining nagy népszerűségnek örvend ma hazánkban, mégis sokan nem tudják még értékelni az ilyen színvonallal rendelkező vendéglátóegységeket jellemzően a hazai közönség. Kutatásom alanyai fine dining, illetve Michelin csillagos éttermek dolgozói és vezetői voltak. Mélyinterjú segítségével jutottam bővebb információkhoz tőlük a náluk megjelenő trendek, újítások, párosítások tekintetében. Az étel-ital párosítások a fine dining éttermekben folyamatosan változó trendek alatt állnak Magyarországon. Az elmúlt években a gasztronómiai szakemberek egyre inkább kreatív megközelítéseket alkalmaznak az ízek, textúrák és illatok harmonizációjában. Az új irányzatok közé tartozik a helyi alapanyagok hangsúlyozása, a különböző borvidékek egyedi karakterének kiemelése és az étlapok dinamikus alkalmazkodása az évszakok változásaihoz. A fine dining éttermekben az étel-ital párosítások váltak az élmények mélyítésének eszközévé, miközben tükrözik a kulináris színpad folyamatos fejlődését és az éttermek sajátos kreatív koncepcióit. A Borkonyha, a Textúra és a Babel Budapest éttermek kiemelkedően finom ételeik és különleges borkínálatuk révén a magyar fine dining színtér élvonalában helyezkednek el. Ezek az éttermek nemcsak kulináris élményt nyújtanak, hanem az étel-ital párosítás terén is új szinteket képviselnek. Az ételek és italok harmonizációja során hangsúlyozzák a helyi alapanyagokat, egyedi textúrákat és a borok terroir-jellegét. Az említett éttermekben az étel-ital párosítás nem csupán ízélményt kínál, hanem egy teljes élményvilágot teremt, amelyben az étel és a bor összjátéka emeli ki az ételek gazdagságát és az italok karakterét.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bor, étel ital, fine dining, gasztronómia, trendek |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:02 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:02 |
Actions (login required)
Tétel nézet |