Fiatalok elhelyezkedése a vendéglátásban

Dobos Emma (2023) Fiatalok elhelyezkedése a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Dobos Emma szakdolgozat D6WMX9.pdf] PDF
Dobos Emma szakdolgozat D6WMX9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of 231222_DobosEmma_DJ.pdf] PDF
231222_DobosEmma_DJ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (252kB)
[thumbnail of dobos_emma_opponens_lakatos.pdf] PDF
dobos_emma_opponens_lakatos.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (77kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban azt vizsgálom meg, hogy a felsőoktatásban vendéglátásra, és a kapcsolódó gazdasági ismeretekre orientált hallgatóknak milyen a vállalkozói attitűdje 2023-ban, amikor a gazdasági feltételek nem éppen a legkedvezőbbek a jövedelemszerzés ezen független, de kockázatokkal teli megoldásának sikeres kivitelezéséhez. A mai huszonévesek még emlékezhetnek arra, hogy a szüleik, a nagyszüleik a rendszerváltás után milyen ellenérzéseket tápláltak az önálló vállalkozások megszokottól merőben eltérő attitűdjei és megoldásai kapcsán, és ma is sok helyről hallhatják, hogy a vállalkozó létforma rengeteg teherrel, teljesíthetetlen költségekkel és túl nagy felelősséggel jár. Ezzel együtt napainkban rengeteg pozitív példa is irányt mutathat a fiatal pályakezdők számára a sikeres vállalkozás kivitelezésére, akár a vendéglátóiparban. A szektor nagy fejlődésen ment keresztül az előző évtizedekben, a pandémia előtti években, és nem véletlen, hogy szép számban akadnak olyan vállalkozások is ezen a területen, amelyek kiállták az idők próbáját, sőt, nemzetközi szinten is kedvező képet mutatnak, kvázi versenyképesek. Minden esély megvan arra, hogy a vendéglátást tanuló fiatalok közül a jövőben is nagynevű szakemberek, sikeres vállalkozók kerülnek ki, ezért az erre való hajlandóságot, a motivációkat, a vállalkozó létforma iránti nyitottságot igyekeztem feltérképezni – a szakirodalmi háttér és a saját, kérdőíves kutatásom tükrében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Debreceni János
Belső
egyetemi adjunktus; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), fiatalok, koronavírus-járvány (COVID-19), vállalkozó(k), vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:02
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet