Dobos Emma (2023) Fiatalok elhelyezkedése a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Dobos Emma szakdolgozat D6WMX9.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
231222_DobosEmma_DJ.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (252kB) |
|
PDF
dobos_emma_opponens_lakatos.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (77kB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatomban azt vizsgálom meg, hogy a felsőoktatásban vendéglátásra, és a kapcsolódó gazdasági ismeretekre orientált hallgatóknak milyen a vállalkozói attitűdje 2023-ban, amikor a gazdasági feltételek nem éppen a legkedvezőbbek a jövedelemszerzés ezen független, de kockázatokkal teli megoldásának sikeres kivitelezéséhez. A mai huszonévesek még emlékezhetnek arra, hogy a szüleik, a nagyszüleik a rendszerváltás után milyen ellenérzéseket tápláltak az önálló vállalkozások megszokottól merőben eltérő attitűdjei és megoldásai kapcsán, és ma is sok helyről hallhatják, hogy a vállalkozó létforma rengeteg teherrel, teljesíthetetlen költségekkel és túl nagy felelősséggel jár. Ezzel együtt napainkban rengeteg pozitív példa is irányt mutathat a fiatal pályakezdők számára a sikeres vállalkozás kivitelezésére, akár a vendéglátóiparban. A szektor nagy fejlődésen ment keresztül az előző évtizedekben, a pandémia előtti években, és nem véletlen, hogy szép számban akadnak olyan vállalkozások is ezen a területen, amelyek kiállták az idők próbáját, sőt, nemzetközi szinten is kedvező képet mutatnak, kvázi versenyképesek. Minden esély megvan arra, hogy a vendéglátást tanuló fiatalok közül a jövőben is nagynevű szakemberek, sikeres vállalkozók kerülnek ki, ezért az erre való hajlandóságot, a motivációkat, a vállalkozó létforma iránti nyitottságot igyekeztem feltérképezni – a szakirodalmi háttér és a saját, kérdőíves kutatásom tükrében.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), fiatalok, koronavírus-járvány (COVID-19), vállalkozó(k), vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:02 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:02 |
Actions (login required)
Tétel nézet |