Adathalászat és az adatok politikai felhasználása a közösségi médiában

Alföldi Attila Erik (2023) Adathalászat és az adatok politikai felhasználása a közösségi médiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of kész Szakdolgozat Alföldi Erik (1).pdf] PDF
kész Szakdolgozat Alföldi Erik (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Alfoldi_Attila_Erik_BA_KM_magyar_biralati_lap_KULSO.pdf] PDF
Alfoldi_Attila_Erik_BA_KM_magyar_biralati_lap_KULSO.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (195kB)
[thumbnail of BA KM magyar bírálati lap Alföldi Attila Erik.pdf] PDF
BA KM magyar bírálati lap Alföldi Attila Erik.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (210kB)

Absztrakt (kivonat)

Adathalászat és az adatok politikai felhasználása a közösségi médiában téma napjainkban egy aktuális téma, mivel éppen csak túlvagyunk az országgyűlési képviselők választásán és most következik a 2024-es európai parlamenti választás. 2023 januárjában már első lépésként a politikai hirdetésekre változásokat és szigorításokat javasoltak, amit a 2024-es parlamenti választásoknál már alkalmazni is akarnak.Kutatásom során vizsgáltam, hogy az emberek mennyire vannak tisztában azzal, hogy mi minősül személyes adatnak és véleményük szerint ezeket felhasználják-e vagy sem. A primer kutatást kérdőíves felmérés formájában alkottam meg. A szekunder kutatás egy információgyűjtő módszer, ami során olyan adatokat használunk fel, amiket mások már korábban publikáltak. Ezeket az adatokat egy másik kutatás céljából gyűjtötték. Dolgozatom írása során több típusú forrásból is próbáltam adatokat nyerni, felhasználtam könyveket, folyóiratokat, újságcikkeket, tudományoscikkeket, filmeket, interjúkat, beszámolókat és előadásokat. A szakirodalmi áttekintés során szekunder kutatást használtam. A szekunder kutatás célja az volt, hogy olyan információkat és adatokat szerezzek, amelyek hasznosak a saját kutatásom és a témám szempontjából. A szakirodalmi áttekintés során nagy mértékben kitérek 7 arra, hogy mi és miért minősül személyes adatnak. De először is meg kell határoznunk, hogy mi is az adat és hogyan jött létre, majd pedig a Big Data fogalma mit is jelent. Ezek után rátérek az általános adatvédelmi rendeletre, GDPR-ra,, hogy megtudjuk, hogyan is néz ki a személyes adatok jogi védelme. Majd pedig olyan eseményeket elemzek, amelyek során lehetséges, hogy a média és a személyes adatok felhasználásának segítségével befolyásolták az embereket. Ezek az események közé tartozik a Brexit, Donald Trump elnöki választása, a Cambridge Analytica botrány vagy akár a magyarországi választások.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kegye Krisztina
Belső
óraadó tanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatvédelem jogi szabályozás, big data, GDPR (General Data Protection Regulation), közösségi média, személyes adatok védelme
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:02
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet