A szabadon termő és a termesztett gombák potenciálja a gasztronómiában

Balla Ádám (2023) A szabadon termő és a termesztett gombák potenciálja a gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_BallaÁdám_11.28..pdf] PDF
szakdolgozat_BallaÁdám_11.28..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Balla Ádám Szakdolgozat értékelő Bsc_SzegedynéFÁ.pdf] PDF
Balla Ádám Szakdolgozat értékelő Bsc_SzegedynéFÁ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (144kB)
[thumbnail of Balla Ádám_Szakdolgozat értékelő.pdf] PDF
Balla Ádám_Szakdolgozat értékelő.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (148kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a gombák csodás világáról szól: a gombák bemutatása mikológiai szinten, hasznosítható tápanyagok, felhasználási módok a konyhában, gombatermesztés.Elsőnek szemléltetem a gombák természetét és tápérték potenciálját, rögzítem az alap meghatározásokat és definíciókat. A téma könnyebb megértéshez bemutatom a gombákat mikológiai szintű mélységben: milyen biológiai sajátosságaik vannak, hogyan szaporodnak, mi jellemző az anyagcsere-folyamataikra, és hogy milyen körülmények között teremnek.Majd megvizsgálom, hogy mely gomba fajoknak és fajtáknak kivitelezhető a mesterséges úton való termesztése, valamint, hogy mi az okozója annak, ha egy fajt nem lehet termeszteni. Végül4 idegennyelvű- és 4 magyar szerző által írt szakácskönyv kerül majd összehasonlításra, bennük pedig olyan recepteknek vizsgálata, melyek elkészítéséhez gomba szükséges. A vizsgálat célja, hogy feltárjam és összehasonlítsam a gombák változatos felhasználását és megfigyeljem, hogy milyen gyakran jelennek meg egyes receptekben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, gomba, mikológia, táplálkozás, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:01
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet