Balla Ádám (2023) A szabadon termő és a termesztett gombák potenciálja a gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
szakdolgozat_BallaÁdám_11.28..pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
|
PDF
Balla Ádám Szakdolgozat értékelő Bsc_SzegedynéFÁ.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (144kB) |
|
PDF
Balla Ádám_Szakdolgozat értékelő.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (148kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatom a gombák csodás világáról szól: a gombák bemutatása mikológiai szinten, hasznosítható tápanyagok, felhasználási módok a konyhában, gombatermesztés.Elsőnek szemléltetem a gombák természetét és tápérték potenciálját, rögzítem az alap meghatározásokat és definíciókat. A téma könnyebb megértéshez bemutatom a gombákat mikológiai szintű mélységben: milyen biológiai sajátosságaik vannak, hogyan szaporodnak, mi jellemző az anyagcsere-folyamataikra, és hogy milyen körülmények között teremnek.Majd megvizsgálom, hogy mely gomba fajoknak és fajtáknak kivitelezhető a mesterséges úton való termesztése, valamint, hogy mi az okozója annak, ha egy fajt nem lehet termeszteni. Végül4 idegennyelvű- és 4 magyar szerző által írt szakácskönyv kerül majd összehasonlításra, bennük pedig olyan recepteknek vizsgálata, melyek elkészítéséhez gomba szükséges. A vizsgálat célja, hogy feltárjam és összehasonlítsam a gombák változatos felhasználását és megfigyeljem, hogy milyen gyakran jelennek meg egyes receptekben.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | gasztronómia, gomba, mikológia, táplálkozás, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Actions (login required)
Tétel nézet |