Lénárt Aba István (2023) A növényi és nem hagyományos fehérjék jelentősége a 21. században. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
LénártAba_szakdolgozat_11.24.__.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
|
PDF
Lénárt Aba István_Szakdolgozat értékelő Bsc_SzegedynéFÁ.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (145kB) |
|
PDF
Lénárt_Aba_Szakdolgozat értékelő.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (147kB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom fő témája a növényi és nem hagyományos fehérje-alapanyagok vizsgálata, mely egy rendkívül aktuális tárgykörnek számít. A fenntarthatóságról, növényi étrendről és húshelyettesítőkről kaphatunk hasznos információkat. A szakdolgozatom keretein belül elsősorban a növényi fehérjékkel foglalkozom: tanulmányozom az egészségre gyakorolt hatásaikat, elkészítési/felhasználási módjaikat, betekintést nyújtok, hogy különböző kultúrákban hogyan jelennek meg alapanyagként. Ezenfelül kutatást végzek a nem hagyományos fehérje-alapanyagokról is (mint a rovarok, vagy a gombák): mekkora a jelentőségük fogyasztói szempontból, valamint milyen lehetőségek állnak előttünk. A legtöbb állati eredetű élelmiszert lehet vegán alternatívával helyettesíteni, de sajnos ezek ritkán viselkednek ugyanúgy az elkészítés során (pl. hőkezelés). Információt gyűjtök arról, hogy milyen módon lehet helyettesíteni és húsmentesen elkészíteni egy adott ételt, továbbá arra is rávilágítok majd, hogy léteznek tökéletes helyettesítők, melyek megtévesztően hasonlítanak az eredetileg felhasznált alapanyagra. Sajnos a veganizmus is óriási ökológiai lábnyomot hagy maga után. Egyes zöldségek/gyümölcsök importálása egyáltalán nem mondható fenntarthatónak (pl. avokádó), ezért néhány fehérje-helyettesítőt fenntarthatósági szempontból is tanulmányozok. A húsmentes életmód sokak szerint egészséges, viszont pár hátránya is van: vitamin/nyomelem hiány alakulhat ki az adott személy szervezetében, mivel nem juttat be olyan anyagokat táplálkozása során, melyek az állati eredetű élelmiszerekben vannak jelen. A későbbiekben erről a problémáról is olvashatunk majd.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | egészség, fehérje, fenntarthatóság, táplálkozás, vegán |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Actions (login required)
Tétel nézet |