A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten

Határ Sára Rebeka (2023) A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten_Határ Sára Rebeka_NPYCAF.pdf] PDF
A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten_Határ Sára Rebeka_NPYCAF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of határ sára_Szakdolgozat értékelő Bsc.pdf] PDF
határ sára_Szakdolgozat értékelő Bsc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (129kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat-Határ Sára-.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat-Határ Sára-.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (129kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban bemutatom a közel-keleti kultúrát, vallást, hétköznapi és ünnepi szokásokat. Ebben a térségben elterjedt konyhát, alapanyagokat a mindennapokból, ikonikus fogásokat. Bemutatom a Budapesten legismertebb közel-keleti ihletésű fúziós és autentikus éttermeket. Összehasonlítom kínálatukat, megvizsgálom sikerességük okait és felmérem az emberek erre való keresletét.Szakdolgozatomban a 2018 és 2023 közötti időszakban fogom megvizsgálni, az A la carte jellegű közel-keleti éttermek megjelenését, elterjedésének folyamatát és ezen vendéglátó egységek számát Budapesten. Szeretném megtudni a kulturális és leginkább a gasztronómiai irányzat hirtelen felkapottságának okát. Vajon az egészséges táplálkozás és tudatos étkezés utáni vágy miatt kezdtek el érdeklődni a budapesti lakosok a közel-keleti konyha iránt vagy szimplán csak divatos és hangzatos most ilyen ételeket fogyasztani, ez által kialakult Magyarországon egy fogyasztói trend. A gasztronómiai irányzat elterjedésével együtt a Budapesti közel-keleti ihletésű helyek száma is növekedett? Dolgozatom során ki fogok térni arra a kérdésre, hogy mennyire tartják magukat az éttermek a Közel-Keleten elterjedt vallási szabályokhoz? Ehhez szekunder kutatásom során meg kell vizsgálnom a zsidó és az iszlám hitet, a valláshoz köthető étkezési szokásokat és a terület földrajzi adottságait is, ami által valaha kialakultak az itt leggyakrabban fogyasztott alapanyagok. Szeretnék utánajárni, hogy a budapesti vendéglátó egységek inkább autentikusak, avagy közel-keleti ihletésűek? A KözelKelet vallási szabályi kiterjednek-e a magyarországi autentikus éttermek szabályaira is? Milyen alapanyagokat használ a közel-keleti konyha? Honnan szerezhetőek be ezek az alapanyagok? Mennyire nyitottak a budapesti lakosok az ilyen típusú gasztronómiára?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étkezési kultúra, étterem, iszlám, Közel-Kelet, melegkonyha, zsidó vallás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:01
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet