Határ Sára Rebeka (2023) A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten_Határ Sára Rebeka_NPYCAF.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
határ sára_Szakdolgozat értékelő Bsc.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (129kB) |
|
PDF
Szakdolgozat bírálat-Határ Sára-.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (129kB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatomban bemutatom a közel-keleti kultúrát, vallást, hétköznapi és ünnepi szokásokat. Ebben a térségben elterjedt konyhát, alapanyagokat a mindennapokból, ikonikus fogásokat. Bemutatom a Budapesten legismertebb közel-keleti ihletésű fúziós és autentikus éttermeket. Összehasonlítom kínálatukat, megvizsgálom sikerességük okait és felmérem az emberek erre való keresletét.Szakdolgozatomban a 2018 és 2023 közötti időszakban fogom megvizsgálni, az A la carte jellegű közel-keleti éttermek megjelenését, elterjedésének folyamatát és ezen vendéglátó egységek számát Budapesten. Szeretném megtudni a kulturális és leginkább a gasztronómiai irányzat hirtelen felkapottságának okát. Vajon az egészséges táplálkozás és tudatos étkezés utáni vágy miatt kezdtek el érdeklődni a budapesti lakosok a közel-keleti konyha iránt vagy szimplán csak divatos és hangzatos most ilyen ételeket fogyasztani, ez által kialakult Magyarországon egy fogyasztói trend. A gasztronómiai irányzat elterjedésével együtt a Budapesti közel-keleti ihletésű helyek száma is növekedett? Dolgozatom során ki fogok térni arra a kérdésre, hogy mennyire tartják magukat az éttermek a Közel-Keleten elterjedt vallási szabályokhoz? Ehhez szekunder kutatásom során meg kell vizsgálnom a zsidó és az iszlám hitet, a valláshoz köthető étkezési szokásokat és a terület földrajzi adottságait is, ami által valaha kialakultak az itt leggyakrabban fogyasztott alapanyagok. Szeretnék utánajárni, hogy a budapesti vendéglátó egységek inkább autentikusak, avagy közel-keleti ihletésűek? A KözelKelet vallási szabályi kiterjednek-e a magyarországi autentikus éttermek szabályaira is? Milyen alapanyagokat használ a közel-keleti konyha? Honnan szerezhetőek be ezek az alapanyagok? Mennyire nyitottak a budapesti lakosok az ilyen típusú gasztronómiára?
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | étkezési kultúra, étterem, iszlám, Közel-Kelet, melegkonyha, zsidó vallás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:01 |
Actions (login required)
Tétel nézet |