Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye tradicionális gasztronómiája és megőrzése a gasztrofesztiválokkal

Buti Klaudia Hajnalka (2023) Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye tradicionális gasztronómiája és megőrzése a gasztrofesztiválokkal. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Buti_Klaudia_Szabolcs-Szatmár-Bereg.pdf] PDF
Buti_Klaudia_Szabolcs-Szatmár-Bereg.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of buti klaudia_Szakdolgozat értékelő Bsc.pdf] PDF
buti klaudia_Szakdolgozat értékelő Bsc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (129kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat-Buti Klaudia-.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat-Buti Klaudia-.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (130kB)

Absztrakt (kivonat)

A turizmus ágazatától elválaszthatatlan a gasztronómia. A hétköznapoktól való elszakadás utáni és az új dolgok felfedezése iránti vágy új desztinációk meglátogatására sarkalják az embereket. Ilyenkor előtérbe kerülhet az új ízek kipróbálása, melyhez plusz élményként társulhat, ha mindezt autentikus környezetben fogyasztják el a turisták. Az ilyen tapasztalatok megélése ösztönözheti az embereket új régiók megismerésére, ahol mindezt megannyi formában tehetik meg. Éppen ezért a gasztroturizmus is rengeteg alakban jelenhet meg, az egyik ilyen népszerű forma a gasztrofesztivál. A fesztiválok rekreációs hatásuk miatt nem csak a szabadidő turizmus részei, hanem a hivatásturizmusban is megjelenhet, mint döntést segítő faktor. A turizmusnak egy dinamikus ágazata, ami lehetővé teszi, hogy a rendező településeket könnyebben azonosítsák, mivel a résztvevőknek egy biztos pontot adnak, melyhez kötni tudják a későbbiek. A fesztiválokon belül a gasztrofesztiválok, olyan több napos programsorozatok, amit valamilyen étel, alapanyag vagy konyhaitechnikai eljárás köré szerveznek. Általában a gasztronómián első sorban kultur- és zenei programok is színesítik az ajánlatot. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében főként olyan gasztrofesztiválok megrendezésére kerül sor, melyek a népi hagyományokat mutatják be, népszerűsítik. Céljuk a népi fortélyok és hagyományok továbbadása a következő generációknak. Kulturális funkciója mellett, azonban gazdasági hatásai vannak, hozzájárulnak a település imázsának építéséhez, infrastruktúrájának javításához és megélhetést biztosít a helyi vállalkozások számára. Emellett szoros kapcsolatot ápol a helyi mezőgazdasággal és élelmiszeriparral. Hatása van továbbá a társadalomra közösségépítő erejével, erősíti az összetartozás érzését, valamint közvetve a helyi lakosság életminőségén is javíthat. Turisztika- valamint településfejlesztő előnyeit éppen ezért egyre több település próbálja kihasználni. A vármegyébe az átlagkereset jóval elmarad az országos átlagtól, valamint a vásárlói paritás is igen alacsony. Az olyan turisztikai termékek fejlesztésével, mint például a gasztrofesztiválok, lehetőség nyílna olyan látogatók bevonzására, akik nagyobb költési hajlandósággal rendelkeznek. A felmérés során megkérdezettek is főként a hagyományos ízeket keresnék, azonban hátráltató tényezőként jelölték meg azt, hogy a gasztrofesztivált falvakban rendezik meg. Ennek az oka a szállás, valamint az egyéb attrakciók hiánya. Étlap összehasonlításomhoz, két olyan éttermet választottam, mely az érem két oldalát mutatja meg. Míg a Horgonyzó Kisvendéglő vállalta és környezetéhez jól illeszkedve bátran épített be, olyan tájjellegű ételeket a kínálatába, melyek jól jellemzik a régiót, addig a Fenyves Étterem inkább a konverzebb, hétköznapi kínálatot vonultatott fel. Sem a szezonalitás, sem pedig a helyi alapanyagok nem jelennek meg a választékukban. A gasztrofesztiválok sikeréhez azonban az is fontos, hogy a rendezvény idején kívül is fennmaradjon az érdeklődés azok iránt az ételek iránt, melyeket népszerűsíteni hivatott. Ennélfogva a helyi éttermeknek is feladatuk lenne, hogy olyan ételek is szerepeljenek az étlapjukon, amelyek tájjellegűek. Ugyanúgy, ahogyan a gasztrofesztiválok esetében, az éttermek tekintetében is erősítené a közösséghez tartozást, valamint azonosíthatóbbá tenné a vendéglátóhelyet is. Napjaink vendéglátásában, amikor a kisvárosokban is egyre több nemzetiség konyhája jelenik meg mindinkább egyhangúvá válik az étkezésünk. Erre lehetne, egy válaszreakció a helyi ízek megőrzése azok népszerűsítése és megerősítése. Ebből kiindulva úgy gondolom, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van kiaknázatlan turisztikai potenciál, melyek fejlesztésével gazdagodhatna a fesztivál kínálatunk és egyben fellendülést eredményezne a régió gazdaságában. Rendelkeznek olyan különleges csak erre a régióra jellemző ételekkel, melyek megismertetésével gazdagíthatnánk a mai modern étkezést. Egyre jobban eltérbe kerülnek olyan régen már használt, de mára szinte feledésbe merült alapanyagok, mint például a csicsóka.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztrofesztivál, gasztronómia, gasztrotörténet, gasztroturizmus, tájételek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:01
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet