Budapest egészségturisztikai kínálatának és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása

Zsenits Enikő (2023) Budapest egészségturisztikai kínálatának és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Budapest egészségturisztikai kínálatának és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása  .pdf] PDF
Budapest egészségturisztikai kínálatának és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Zsenits Enikő_konzulensi_Fábián Tamás.pdf] PDF
Zsenits Enikő_konzulensi_Fábián Tamás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (149kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő_Zsenits Enikő.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő_Zsenits Enikő.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (171kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a budapesti egészségturizmushoz kapcsolódó egészségturisztikai kínálat bemutatásáról, kedveltségéről és fejlesztési lehetőségeiről írtam, nagyobb hangsúlyt fektetve a fürdőkre és strandokra, mint egészségturisztikai létesítményekre és a gyógyfürdőkben, wellness központokban elérhető szolgáltatásokra. A téma aktualitását mutatja, hogy a XXI. század társadalmának folyton rohanó életmódja miatt felértékelődött a pihenés és kikapcsolódás fontossága, valamint az egészséggel kapcsolatos trendek követése, az egészséges életmódra való törekvés. Napjainkban a turisták egyik fő motivációi közé tartozik a prevenció, a terápia és a rehabilitáció az utazásuk során. Az egészségturizmus az egyik húzó és az egyik leggyorsabban fejlődő iparág. A szakdolgozatom elkészítése során célom volt, hogy bemutassam a Budapesten elérhető egészségturisztikai szolgáltatásokat, létesítményeket és hogy a kutatásom alapján fejlesztési lehetőségeket fogalmazzak meg, valamint választ találjak a kutatási kérdéseimre, melyek középpontjában a népszerűsítési lehetőségek és a fejlesztések, változtatások álltak. A szakirodalmi áttekintésben bemutattam az egészségturizmus fogalmát és alrendszereit, az egészségturisták motivációit, a budapesti fürdőkultúra kialakulását, a Budapesten elérhető egészségturisztikai szolgáltatásokat, a természetes gyógytényezőket, melyekre a kínálat épül, a legnépszerűbb fürdőgyógyászati és wellness szolgáltatásokat, a legfontosabb létesítményeket a budapesti egészségturizmusban, a piaci szereplőket és a versenytárs desztinációkat.Primer kutatásom két eszköze az online kérdőív és a mélyinterjúk elkészítése volt. Kérdőívemmel a célom az volt, hogy a vendégek fürdőlátogatási szokásait, motivációit és véleményüket mérjem fel. A szolgáltatásokat igénybe vevőknek és a rendszeres fürdőlátogatóknak valós tapasztalata van a jelenlegi helyzetről. Emiatt gondoltam azt, hogy a segítségükkel jobban át tudom látni milyen változtatások, fejlesztések eszközölése lenne időszerű a budapesti fürdőkben és strandokon. A mélyinterjúkat három turisztikai szakemberrel készítettem el. Az interjúk elkészítésével és eredményeinek elemzésével még átfogóbb képet alkothattam Budapest egészségturizmusának jelenlegi helyzetéről, a szakemberek tapasztalatainak alapján további fejlesztési lehetőségeket tudtam megfogalmazni.A szakdolgozatomban összefoglalt fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a létesítmények minél több vendég számára váljanak vonzóvá, a meglévő vendégeknek színvonalasabb és magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtsanak, a bevételeiket maximalizálni, a fenntartási költségeiket pedig csökkenteni tudják.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fábián Tamás
Belső
Mesteroktató; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségturisztika, fejlesztési stratégiák, fürdőgyógyászat, gyógyfürdők, gyógytényezők, gyógyturizmus, wellness turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:00
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet