Privát klubok és speakeasy bárok szolgáltatás designjának elemzése

Kovács Alexandra (2023) Privát klubok és speakeasy bárok szolgáltatás designjának elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kovács Alexandra-Szakdolgozat.pdf] PDF
Kovács Alexandra-Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of 231222_KovácsAlexandra_DJ.pdf] PDF
231222_KovácsAlexandra_DJ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)
[thumbnail of kovacs_alexandra_opponens_lakatos.pdf] PDF
kovacs_alexandra_opponens_lakatos.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (77kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat a speakeasy bár, és membership club koncepciójával üzemelő vendéglátóhelyeket vizsgálja. A megközelítés a service design és a szolgáltatás menedzsment szemszögéből történik. Arra keres választ, hogy miért, és mekkora mértékben van szükség ilyen vendéglátóegységekre, és hogy kerülnek kialakításra, majd üzemelésre azok.A dolgozat középpontjában a speakeasy bárok és a member’s clubok szerepelnek. Előbbit inkább az Amerikai Egyesült Államok vonatkozásában vizsgálom majd, mind az alkoholtilalom idején, mind pedig a jelenkor álláspontja szerint. Utóbbi pedig inkább az angol elit találkozási helyeként híresült el. Arra keresem a válaszokat, hogy hogyan alakultak ki és működtek ezek a fajta közösségi terek, kíváncsi vagyok, hogy meg maradt-e ez a fajta koncepció napjainkban is egyfajta hagyományként, és ha igen, akkor milyen keretek között üzemelnek akár az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Európában vagy Magyarországon. Mindezeken túl szeretném Magyarországon, azon belül pedig Budapest vonatkozásában megvizsgálni és felkutatni az ilyen koncepcióval üzemelő vendéglátóhelyeket. Betekintést nyerni a működésükbe, abba, hogy milyen okból kifolyólag van kereslet a például speakeasy hangulatot tükröző bárokra. Vizsgálni szeretném a mennyiséget és a minőséget is, mivel manapság ismét nagy mértékű reformokon és fejlődésen esik át a hazai és nemzetközi bár élet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: membership club, prohibition, speakeasy, szolgáltatás design, szolgáltatás menedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:00
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet