Az élelmiszerpazarlási szokások vizsgálata és tudatos befolyásolása a munkahelyi étkezésben

Bottyán Viktória (2023) Az élelmiszerpazarlási szokások vizsgálata és tudatos befolyásolása a munkahelyi étkezésben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_BottyanViktoria.pdf] PDF
Szakdolgozat_BottyanViktoria.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Bottyán Viktória _konzulensi_Karakasné.pdf] PDF
Bottyán Viktória _konzulensi_Karakasné.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (292kB)
[thumbnail of Bottyán Viktória_Szakdolgozat értékelő lap.pdf] PDF
Bottyán Viktória_Szakdolgozat értékelő lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)

Absztrakt (kivonat)

A hosszú távú éhségproblémák, az akut élelmiszerhiány és az alacsony tápláltsági állapot napjaink égető problémái. Ennek kezelésére talán a legkézenfekvőbb mód az élelmiszerpazarlás, valamint a hulladékok csökkentése lenne. A pazarlás számszerű mértékének megismerése érdekében vizsgálatra kerültek Európai Uniós, és hazai szintre érvényes statisztikák, hogy tisztább képet kapjunk, érdemes-e ezzel a témával mélyebb szinten is foglalkozni.Mindezek alapján szakdolgozatomban egy intézményi étkezdében, a fogyasztók által termelt tányér hulladék mennyisége, összetétele került mérésre, valamint annak beszerzési költsége pedig becslésre. Ez adta a kutatásom alapját. A komplexitás érdekében az étkezde üzemeltetőjét félig strukturált szakmai interjú formájában, a fogyasztókat pedig kérdőív segítségével kérdeztem e témát illetően.Az eredmények ismeretében a pazarlás csökkentésére irányuló jó gyakorlatok közül egy alkalmazásra került, valamint megfogalmazódtak ezzel kapcsolatos javaslatok is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, étterem, fenntarthatóság, kampányok, klímaváltozás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:00
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet