A kovász és kenyér eredetének bemutatása, valamint élelmiszerismereti elemzése

Szabó Vince (2023) A kovász és kenyér eredetének bemutatása, valamint élelmiszerismereti elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kovasz es kenyer szakdolgozat 11. 27..pdf] PDF
Kovasz es kenyer szakdolgozat 11. 27..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szabó Vince  JIITSK.pdf] PDF
Szabó Vince JIITSK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (257kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc_Szabó Vince.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Szabó Vince.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (146kB)

Absztrakt (kivonat)

Ebben a dolgozatban a kenyér eredete és története kerül bemutatásra. Részletesen taglalja a laposkenyerek különböző megjelenési formáit a Közel-Keleten. Továbbá élelmiszmerismereti elemzést végez a kovászkultúra kifejlőrésétől az elkészült kenyérig.Célom ezzel a dolgozattal az, hogy szélesebb rálátást adjak a kovász működésére és a kenyér elkészülésének folyamatára. Arra, hogy milyen folyamatok mentén lesz a liszt, víz és só keverékéből kész kenyér. Szeretném fotókkal illusztrálva, lépésről lépésre megmutatni egy kenyér elkészítésének folyamatát a kovász fejlődésétől a kelesztésen át a kész, megsütött termékig. Leírom, hogy az adott folyamatban milyen változást várunk el és mi annak az élelmiszerismereti megalapozottsága. Továbbá, be fogom mutatni a kenyér eredetét és azt, hogy ez milyen formában él tovább napjainkban, melyek főleg a lapos kenyerek. Ezáltal jobban megismerhető lesz a gazdagabb, némileg bonyolultabb tészták elmélete és működése. Azért ezt a terméket választottam, mert a lapos kenyerek leginkább Közel-Kelet és Észak-Afrika gasztronómiájának fontos elemei és a legkorábbi kenyérkészítésre utaló leletek is ebből a régióból származnak (Arranz-Otaegui et al. 2018).

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élesztő, kenyér, kovász, laposkenyér, liszt
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 14:59
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 14:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet