Szabó Vince (2023) A kovász és kenyér eredetének bemutatása, valamint élelmiszerismereti elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Kovasz es kenyer szakdolgozat 11. 27..pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Szabó Vince JIITSK.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (257kB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Szabó Vince.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (146kB) |
Absztrakt (kivonat)
Ebben a dolgozatban a kenyér eredete és története kerül bemutatásra. Részletesen taglalja a laposkenyerek különböző megjelenési formáit a Közel-Keleten. Továbbá élelmiszmerismereti elemzést végez a kovászkultúra kifejlőrésétől az elkészült kenyérig.Célom ezzel a dolgozattal az, hogy szélesebb rálátást adjak a kovász működésére és a kenyér elkészülésének folyamatára. Arra, hogy milyen folyamatok mentén lesz a liszt, víz és só keverékéből kész kenyér. Szeretném fotókkal illusztrálva, lépésről lépésre megmutatni egy kenyér elkészítésének folyamatát a kovász fejlődésétől a kelesztésen át a kész, megsütött termékig. Leírom, hogy az adott folyamatban milyen változást várunk el és mi annak az élelmiszerismereti megalapozottsága. Továbbá, be fogom mutatni a kenyér eredetét és azt, hogy ez milyen formában él tovább napjainkban, melyek főleg a lapos kenyerek. Ezáltal jobban megismerhető lesz a gazdagabb, némileg bonyolultabb tészták elmélete és működése. Azért ezt a terméket választottam, mert a lapos kenyerek leginkább Közel-Kelet és Észak-Afrika gasztronómiájának fontos elemei és a legkorábbi kenyérkészítésre utaló leletek is ebből a régióból származnak (Arranz-Otaegui et al. 2018).
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | élesztő, kenyér, kovász, laposkenyér, liszt |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 14:59 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 14:59 |
Actions (login required)
Tétel nézet |