A fonal, ami összeköt – avagy a pamut nyerscérna szállítmányozása Pakisztán és Magyarország között

Kubaszek Richárd (2023) A fonal, ami összeköt – avagy a pamut nyerscérna szállítmányozása Pakisztán és Magyarország között. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A fonal, ami összeköt – avagy a pamut nyerscérna szállítmányozása Pakisztán és Magyarország között.pdf] PDF
A fonal, ami összeköt – avagy a pamut nyerscérna szállítmányozása Pakisztán és Magyarország között.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of KubaszekBír.pdf] PDF
KubaszekBír.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (307kB)
[thumbnail of Kubaszek Richárd.pdf] PDF
Kubaszek Richárd.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (206kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a következő kérdésekre kerestem a választ. Honnan és hogyan szerzi be és szállítja magyarországi telephelyére a vállalat a pamut nyerscérnát. Milyen fuvarozási móddal lehet a pamut nyerscérnát szállítani. Vajon mennyi a szállítási idő? Milye szállítási dokumentumokra van szükség? Mik a beszerzési, illetve szállítási folyamatai a nyerscérna beszerzésnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak kutatásom során.Dolgozatomban ezért konkrétan a következő négy fő kérdést vizsgáltam meg: 1. Honnan szerzi be a cég a késztermékeihez szükséges nyerscérnát? 2. Miért Pakisztánból szerzi be a pamut nyerscérnát a vállalat? 3. Mi a pamut nyerscérna beszerzési folyamata a Mez Crafts Hungary Kft-nél? 4. Hogyan jut el a pamut nyerscérna Pakisztánból Magyarországra? Dolgozatban e négy kérdés csoport köré fejtettem ki a gondolataimat. A négy kérdésre az előzetes gondolataim a következők: 1. Első kérdésemre - Honnan szerzi be a cég a késztermékeihez szükséges nyerscérnát? – azt feltételezem, hogy valamely tengerentúli, a pamut termesztésnek megfelelő éghajlattal rendelkező, nagy és régmúlttal rendelkező pamuttermesztő országból. 2. Második kérdésemre - Miért Pakisztánból szerzi be a pamut nyerscérnát a vállalat? – azt feltételezem, hogy a minőség állhat a középpontba. A beszállító folyamatosan tudja ugyan azt a minőséget biztosítani amire a vállalatnak szüksége van a folyamatos minőségi termékeinek az előállításához. A vállalatnak régmúltra visszatekintő kapcsolata lehet a beszállítóval. Továbbá a földrajzi közelség is mérvadó lehet, a szállítási idő így rövid. A beszerzési ár kevesebb lehet, mint más forrás. 6 3. Harmadik kérdésemre - Mi a pamut nyerscérna beszerzési folyamata a Mez Crafts Hungary Kft-nél?- azt feltételezem, hogy a vállalat beszerzési folyamatai deklaráltak és jól dokumentáltak. Átfogó beszerzési folyamatot dolgozhatott ki, mely biztosítja a hatékony és gazdaságos beszerzés megvalósítását egységes szabályozás által. Meg kell ismerni a beszerzési folyamat résztvevőit, azok kapcsolati rendszerét, a kommunikáció és folyamat irányát. 4. Negyedik kérdésemre - Hogyan jut el a pamut nyerscérna Pakisztánból Magyarországra? – azt feltételezem, hogy meg kell vizsgálni előszőr a szállítási módokat Pakisztánból, hogy milyen lehetőségek adottak. Mivel nagy mennyiségű áru szállításáról van szó, inkább a tengeri szállítási mód az, amit a vállalat is használ. Fontos a szállítási idő és a fuvardíjak, illetve a fuvart kísérő okmányok is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozár László
Belső
főiskolai tanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: disztribúció, export-import, nemzetközi kereskedelem, szállítmányozás, textilipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 14:58
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 14:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet