Javaslatok chatbot fejlesztésére és tudásbázis készítése SAP törzsadatkezeléshez

Somi Anita (2023) Javaslatok chatbot fejlesztésére és tudásbázis készítése SAP törzsadatkezeléshez. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Somi_Anita_U69XF9.pdf] PDF
Somi_Anita_U69XF9.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2122. Május 09..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (746kB)
[thumbnail of BA_O_Somi_Anita.pdf] PDF
BA_O_Somi_Anita.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2122. Május 09..

Download (356kB)
[thumbnail of Somi Anita Szakdolgozat bírálat.pdf] PDF
Somi Anita Szakdolgozat bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (266kB)
[thumbnail of BA_B_Somi_Anita.pdf] PDF
BA_B_Somi_Anita.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;">Dolgozatom célja egy olyan tudásbázis kiépítésnek és fejlesztésének a bemutatása, mely segíti a felhasználókat a mindennapi használat során. Ha felmerül egy probléma, egyszerűen megkérdezik a chatbot-ot, és az megkeresi nekik a leginkább optimális megoldást vagy választ a kérdésükre kontrolling és törzsanyagkezelés témakörben.&nbsp;<span style="font-size:1rem;">Mivel ez még egy viszonylag új dolog nálunk, ezért konkrét számszerű adatokat igen nehéz lenne kinyerni az eddigi eredményekből, így elsősorban a fejlesztéssel kapcsolatos nehézségekre, problémákra és megoldásokra szeretnék választ adni.&nbsp;</span><span style="font-size:1rem;">A továbbiakban szeretném majd bevezetni a kedves olvasót, hogy hogyan is épül fel egy chatbot. Ennek ismertetem majd a technikai hátterét, előnyeit, hátrányait, illetve a funkcióit.&nbsp; Ezután szeretnék pár szót ejteni a mögötte álló mesterséges intelligenciáról, és hogy hogyan „gondolkodik” a chatbot maga. Aztán rátérek majd a tudásbázis ismertetésére, annak tartalmára és hogy kik és milyen módon fogják ezt a tudásbázist frissíteni. Szerintem fontos, hogy gyorsan és időben választ kapjunk az esetlegesen felmerülő kérdéseinkre a munkánk során. Egy olyan összetett rendszernél, mint az SAP ez elég gyakran előfordul. Szerintem ez nagy segítséget jelentene az új kollégáknak és a régieknek is, ha egy eddig ismeretlen problémába ütköznek.&nbsp;</span><span style="font-size:1rem;">A hipotézisem az, hogy egy ilyen rendszer kialakítása nagyban segítené a problémamegoldás hatékonyságát, hiszen így egy helyen lenne tárolva minden információ. Nem lenne több „elkallódott” email, nem kéne végig kérdezni számos embert, mire megkapjuk a választ. Kutatásom során azt szeretném feltárni, hogy a mik bevezetés nehézségei fejlesztési és karbantartási szinten, melyhez a mélyinterjút választottam, mint kutatási módszert. Az interjúkban a fejlesztő kollégákkal beszélgettem motivációról, felmerülő problémákról, illetve megoldásokról és további chatbot-okkal kapcsolatos egyéb lehetőségekkel. A másik oldalra is kíváncsi vagyok, hogy mekkora az igény egy ilyenfajta újításra, mit lehetne javítani, hogy felhasználóbarát és a mindennapok során hasznos része lehessen a munkának, ehhez a kérdőívet választottam, melyet olyan emberekkel töltettem ki, akik használhatnák ezt. Ezeknek az elemzéséből szeretném felmérni, hogy van-e értelme tovább fejlesztgetni, szeretnék-e az emberek, hogy egy géppel beszélgetnek. Miután ez egy igen speciális szegmens, úgy gondolom, hogy itt egy kisebb minta is elég a kutatáshoz, hiszen ezt nem akárkik számára találták ki. A kutatás eredményei hasznosak lehetnek azok számára, akik nagyobb cégeknél összetett feladatokat látnak el, és az információk forgatagában rendet tennének.</span></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Garai Ábel
Belső
egyetemi adjunktus; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Szabó Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Chatbot, mesterséges intelligencia, NLP, SAP, törzsadatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:50
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet