A tehetséggondozó programok megjelenése, folyamat és módszerei a vállalati gyakorlatban, különös tekintettel a Robert Bosch Automotive Kft. tehetséggondozó programjaiban

Tóth Márk Bence (2023) A tehetséggondozó programok megjelenése, folyamat és módszerei a vállalati gyakorlatban, különös tekintettel a Robert Bosch Automotive Kft. tehetséggondozó programjaiban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tóth_Márk_Bence_A0IZ1H.pdf] PDF
Tóth_Márk_Bence_A0IZ1H.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 09..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (197kB)
[thumbnail of BA_O_Tóth_Márk Bence.pdf] PDF
BA_O_Tóth_Márk Bence.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 09..

Download (360kB)
[thumbnail of Nyilatkozat saját munkáról.pdf] PDF
Nyilatkozat saját munkáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 09..

Download (31kB)
[thumbnail of Tóth Márk Bence_bírálat_GM_FLK.pdf] PDF
Tóth Márk Bence_bírálat_GM_FLK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (182kB)
[thumbnail of BA_B_Tóth_Márk Bence.pdf] PDF
BA_B_Tóth_Márk Bence.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (858kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p></p><p>Szakdolgozatom témája a tehetséggondozó programok megjelenése, folyamata és módszerei a vállalati gyakorlatban, különös tekintettel a Robert Bosch Automotive Kft. tehetséggondozó programjaiban. Napjaink egyik legérdekesebb kérdése, hogy az egyes vállalatoknak milyen lehetőségei vannak a különböző tehetségek felismerésében, fejlesztésében, menedzselésében és a vállalati szinten történő megtartásban. Témám kiválasztásának célja az volt, hogy megismerjem és megvizsgáljam a tehetség és karriermenedzsment fontosságát, célját és működését, valamint az ezekkel összefüggő tehetséggondozást, illetve a Robert Bosch Automotive Kft.-nél fellelhető tehetséggondozó programokat.</p> <p>Dolgozatom két fő részből tevődik össze. Elsőként a témám alapjául szolgáló szakirodalmi elemzést hajtottam végre szekunder információk alapján, ahol többek között kitértem a tehetséggondozás jelentőségére és megjelenésére a szervezetekben, a tehetségmenedzsment fogalmára, módszereire és stratégiájára, valamint a karriermenedzsment és a karriertervezés funkcióira a szervezeti életben.</p> <p>Dolgozatom második részében, a következő kutatási kérdéseimre kerestem a választ:</p> <p>A munkavállalók számára miért lehet vonzó a Robert Bosch Automotive Kft.-nél működő tehetséggondozó programok?</p> <p>Milyen tehetséggondozó programok működnek Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb vállalatánál?</p> <p>A tehetséges fiatalok szerepe milyen mértékben értékelődik fel a vizsgált vállalatnál? Milyen hazai egyetemekkel működik együtt a kutatás és fejlesztés terén?</p> <p>Primer kutatásom során a dolgozatom magasabb szintre emelése érdekében a tehetséggondozó programokra megfelelő rálátással lévő személyekkel félig strukturált interjúkat készítettem. Összesen tizenöt interjút készítettem a Bosch tehetséggondozó programjaiban korábban és jelenleg is részt vett munkavállalókkal, akiknek a segítségével egy átfogó képet kaphattam a vállalatnál jelenleg működő tehetséggondozó programokról, valamint a programok erősségeiről, gyengeségeiről, lehetőségeiről, illetve veszélyeiről.</p> <p>Az interjúk, valamint a kapott információk alapján készítettem a Boschnál fellelhető tehetséggondozó programokról egy SWOT analízist. A SWOT analízisnek köszönhetően egy strukturált, átfogót képet kaptam arról, hogy mely programrészek a legmérvadóbbak, illetve milyen programfejlesztési stratégiákkal lehetne még vonzóbbá és még sikeresebbé tenni ezeket a programokat.</p> <p>Véleményem szerint a szakdolgozatom során, sikerült átfogó képet alkotnom a Boschnál fellelhető tehetséggondozó programokról és a kutató kérdéseimre az interjúalanyaim segítségével rávilágítani a tehetséggondozás fontosságára.</p><br><p></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Faragóné Lepp Katalin
Belső
Mestertanár; Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék; PSZK
Gál Panna Barbara
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: interjúk, karriermenedzsment, SWOT-elemzés, tehetség, tehetséggondozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:49
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet