Folyamatoptimalizálás a gyorsan változó technológiai környezetben

Szivos-Tóth Áron Zsombor (2023) Folyamatoptimalizálás a gyorsan változó technológiai környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Folyamatoptimalizálás_a_gyorsan_valtozo_technologiai_kornyezetben_A5986V.pdf] PDF
Folyamatoptimalizálás_a_gyorsan_valtozo_technologiai_kornyezetben_A5986V.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (207kB)
[thumbnail of Alapkepzes_biralat_Szivos_Toth_Aron.pdf] PDF
Alapkepzes_biralat_Szivos_Toth_Aron.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (413kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_szivos_toth_aron.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_szivos_toth_aron.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (275kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr">Összefoglaló</p><p dir="ltr"><br></p><p dir="ltr">Szakdolgozatomban az utóbbi pár évtized felgyorsult világának környezetében vizsgálom a vállalkozások folyamatoptimalizálási megoldásait és azoknak fontosságát. Fontos kiemelni a tényt, hogy a jelenleg futó, internet és mesterséges intelligenciára alapozott negyedik ipari forradalom magában nagyobb löketet és fejlődést biztosított, mint az előző három együtt véve. Ez nem meglepő, miszerint az informatika és technológia fejlődése mindig is exponenciális volt, azonban elképesztő dolgokat tett lehetővé akár az utóbbi pár év eredménye is.&nbsp;</p><p dir="ltr">Fontos szerepet játszott ebben a COVID-19 járvány, miszerint kényszerítette a vállalkozásokat egy digitális környezetben való működésre, azonban ez nem az egyetlen eszköz, melyet tanácsos elsajátítani és adaptálni a vállalkozások vezetőinek. A versenyben ugyanis, a szakdolgozatban is kutatás eredményeként kimutatható, hogy azon vállalkozások, melyek nem képesek, vagy nem hajlandóak felzárkózni ezen technológiákhoz, nagy mértékben lemaradnak azoktól, melyek erre a területre kellő óvatossággal odafigyelnek.&nbsp;</p><p dir="ltr">De vajon milyen lehetséges oka lehet ennek? A dolgozatban is felmerül nagy cégek példája, mint például a Kodak, aki nem volt hajlandó a technológiai újítások irányába nyitni, de a Sears is, mely nem vette fel időben az online tér adta lehetőségeket, így az Amazon dollár milliárdokkal lehagyta azt. Azonban, ha kissé közelebb megyünk egy vállalkozáshoz és nem csak kívülről vizsgáljuk. Azok felépítése, munkavállalói is nagy szerepet játszanak ezen a téren. A vállalkozások nagy részének vezetősége Baby Boomer korcsoportba tartozik (ezekről is részletesebben beszélek a dolgozatban), akik megszokásuk, akár több évtizednyi szakmai tapasztalatuk alapján nem feltétlen látják meg a segítő lehetőséget az ilyen szoftverekben és egyéb eszközökben. De a vállalkozáson belüli kommunikáció, vagy az esetleges újítások bevezetése is nagyban különbözhet az alapján, hogy milyen korcsoportok alkotják a vállalkozás munkaerejét. Természetesen minden korcsoport rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is és az általánosítás alatt mindig vannak kivételek, de egy alapvető gondolat felhúzható köré.</p><p dir="ltr">Szakdolgozatom tehát két részre fog oszlani. Egy, melyben a technológiai fejlődést rendszer</p><p dir="ltr">szinten fogom vizsgálni, ezáltal arra a kérdésre választ találni, hogy vajon a jelenleg</p><p dir="ltr">nagyrészt organikusan működő vállalkozások hogyan tudják fenntartani a lépést, illetve vajon</p><p dir="ltr">mennyire végzetes az, ha nem alkalmazkodnak. Másod részben pedig munkahelyi kultúrát az</p><p dir="ltr">alkalmazottak individuális szintjén vizsgálom. Itt arra keresem a megoldást, hogy hogyan tud</p><p dir="ltr">effektíven együtt dolgozni több korcsoport. Természetesen az egészet a cukrász szakterületen</p><p dir="ltr">fogom vizsgálni. Kutatásom pedig mind kvalitatív, mind kvantitatív formában meg fog</p><p dir="ltr">jelenni kérdőívek és személyes interjú formájában is. Továbbá látogatásokat teszek olyan</p><p dir="ltr">gyáraknál, cégeknél a szakmában, ahol ezen rendszerek hatása vizsgálható.</p><p dir="ltr">Végezetül pedig még fontos megemlíteni, hogy szakmai gyakorlatom a Parola Kft.-nél töltöttem, akinek folyamatoptimalizáló és segítő program családját volt lehetőségem megfigyelni akár gyakorlatban is. Ez jól mutatja azt a sok technológiai lehetőséget, melyet egy ilyen szoftver képes megoldani és javítani.&nbsp;</p><p dir="ltr">Összességében tehát, a cukrász területen vizsgálom azt, hogy a rohamosan fejlődő</p><p dir="ltr">technológiai változások, illetve generációs különbségek milyen hatással vannak az</p><p dir="ltr">organikusan működő vállalkozásokra. Illetve, hogy milyen szinten kötelező a mai világban alkalmazkodni ahhoz, hogy egy cég ne maradjon le a versenyből, ezáltal ne lehetetlenedjen el</p><p dir="ltr">annak működése. Elvégre, az utóbbi évszázadot meghaladó sebességgel fejlődik a</p><p dir="ltr">technológia így, a negyedik ipari forradalom közepén, ahogy a mesterséges intelligencia, az</p><p dir="ltr">országhatárokat ledöntő üzleti és kommunikációs lehetőségek, illetve a folyamatoptimalizáló</p><p dir="ltr">és vállalkozásokat segítő rendszerek napról napra egyre messzebb és messzebb jutnak.</p><p><br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Avornicului Mihály Szilárd
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Kácsor András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: folyamatelemzés, generációváltás, informatika, ipari forradalom, vállalatirányítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:49
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet