A diverzitás értelmezése és a diverzitás-menedzsment eszközei a Robert Bosch Kft.-nél

Varga Timea Anna (2023) A diverzitás értelmezése és a diverzitás-menedzsment eszközei a Robert Bosch Kft.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Varga_Timea_Anna_J1JJ8A.pdf] PDF
Varga_Timea_Anna_J1JJ8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Május 08..

Download (909kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Varga Timea Anna.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Varga Timea Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (193kB)
[thumbnail of BA_O_Varga_Timea_Anna.pdf] PDF
BA_O_Varga_Timea_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Május 08..

Download (284kB)
[thumbnail of Szakdolgozat_bírálat_Varga_Timea_Anna_AVDH.pdf] PDF
Szakdolgozat_bírálat_Varga_Timea_Anna_AVDH.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (398kB)
[thumbnail of biralat varga timea.pdf] PDF
biralat varga timea.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (253kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>Szakdolgozatomat a diverzitás, illetve a diverzitás-menedzsment témában írtam. Célom volt, hogy megismerjem a Robert Bosch Kft. HR Szolgáltató Központjában dolgozó munkavállalók sokszínűséggel kapcsolatos megéléseit, valamint érdekelt, hogy számukra mit jelent a diverzitás. </p> <p>&nbsp;</p> <p>Szakirodalom segítségével többek között körül jártam a diverzitás dimenzióit, az interkulturális kompetenciákat, a sokszínűség-menedzsmentet, annak stratégiáit és HR eszközeit. Mindamellett igyekeztem összegyűjteni a diverzitás-menedzsment előnyeit és hátrányait. Ahhoz, hogy minél több aspektusból megismerjem a sokszínűséget a munkavállalók körében, szekunder kutatást készítettem.</p> <p>&nbsp;</p> <p>A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet a sokféleségre, a 7 fő alapértéke között szerepel. A nagyvállalat számára a Diversity, Equity and Inclusion (DEI), azaz Sokszínűség, méltányosság, és befogadás a hosszú távú üzleti siker kulcsa. Ezeket az értékeket képviseli minden egység, telephely. </p> <p>&nbsp;</p> <p>A nagyvállalat célja, hogy sokszínű csoportokat hozzon létre, egyenlő fejlődési lehetőségeket biztosítva mindenki számára. Ahhoz, hogy ezt az érzékeny témát vizsgáljam, félig strukturált interjúkat készítettem a HR Szolgáltató Központ munkatársaival. Nyolc interjúra kerítettem sort, igyekeztem az alanyaim névsorát minél változatosabban összeállítani. Megkérdezetteim között voltak vezető és beosztott pozícióban lévők; a nemzetiségüket tekintve interjút készítettem magyar, török, román és kolumbiai munkatársakkal is.</p> <p>&nbsp;</p> <p>A kérdéseimet öt fő témakör köré építettem. Elsőként a diverzitás jelentéséről, gyakorlatáról kérdeztem őket. Ezt követően beszéltünk a diverzitás előnyeiről és hátrányairól is, valamint kitértünk az általuk tapasztalt HR eszközökre is. Kíváncsi voltam arra is, hogy mit javasolnának felettesüknek és a cég vezetésének fejlesztésre. Végezetül pedig a diverzitással kapcsolatos elvárásaikra tértünk ki, többek között a beilleszkedésüket érintve.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Összességében a szakirodalommal összevetve a legtöbb esetben átfedést véltem felfedezni, azonban például a diverzitás kategóriák meghatározásában voltak ellentétek. A „Big Six” diverzitás dimenziók közül a legtöbben kulturális, a nemi és a szexuális-orientációra vonatkozó különbségeket emelik ki.</p> <p><br></p>Végezetül, a szakdolgozatom lezárásaként javaslatokat fogalmaztam meg a vállalat, illetve az egyének részére.<br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bajnóczi Dorka
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi tanár; Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: diverzitás, diverzitás a munkahelyen, diverzitás-menedzsment, kulturális sokszínűség, Robert Bosch Kft., sokféleség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:48
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet