A pandémia hatása a globális gazdaság működésére: az elektronikus kereskedelem térnyerése

Bíró Renáta (2023) A pandémia hatása a globális gazdaság működésére: az elektronikus kereskedelem térnyerése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_BR_vegleges.pdf] PDF
Szakdolgozat_BR_vegleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas-BR.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas-BR.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (195kB)
[thumbnail of Bíró_Renáta_ESHV6S.pdf] PDF
Bíró_Renáta_ESHV6S.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (324kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat_Bíró Renáta.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat_Bíró Renáta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p></p><p>A dolgozatom során a pandémia hatásait vizsgáltam az elektronikus kereskedelem szempontjából. A koronavírus csak úgy a semmiből jelent meg az életünkben, de gyökeres változásokat hozott annak minden területén, viszont én a gazdasági változásokra koncentráltam. Először bemutatom azt, hogy miként jelent meg az e-kereskedelem, majd hogyan fejlődött, milyen változásokon ment keresztül, végül pedig a járvány hatására történt eseményeket vizsgáltam. A szerepeltetett feltevéseimet egy kérdőíves elemzéssel támasztottam alá, melyben olyan egyéneket kérdeztem meg az online vásárlási szokásaikról, akiknek a válaszaik relevánsak voltak a dolgozat szempontjából.</p> <p>A dolgozat első felében az általános információkat igyekeztem bővebben kifejteni. Kezdtem az elektronikus kereskedelem történetével, megjelenésével, terjedésével, majd haladtam tovább a fejlődéssel kapcsolatos információkra. Ezt követően áttértem a koronavírussal kapcsolatos releváns adatok összegzésére, a pandémiával kapcsolatos gazdasági események változásaira, majd pedig ezt összevontam az online kereskedelem előretörésével, hiszen valóban ekkor következett be a legnagyobb változás. </p> <p>A dolgozatom második felében (4-5. fejezet) már inkább a statisztikai elemzésekre helyeztem a hangsúlyt, eleinte az elérhető, elemzők által készített adatok alapján mutattam be, milyen változásokon ment keresztül a világ, illetve Magyarország is gazdasági szempontból a pandémia során, főleg az e-kereskedelemre összpontosítva, majd pedig következett az általam összeállított kérdőív, amely egy nem reprezentatív felmérésnek minősül. Olyan embereket kérdeztem meg, akik gyakori internethasználók, teljes-vagy részmunkaidőben dolgoznak, vagy ha nem is, mindenképp rendelkeznek valamilyen bevételi forrással, valamint magyar nyelven beszélnek. Főleg a hazai online rendelési szokásokat szerettem volna megvizsgálni, így külföldi kitöltőket nem céloztam meg. </p> A dolgozat végén összefoglaltam az általam levont következtetéseket a téma kapcsán, illetve megválaszoltam a bevezetésben megfogalmazott feltevéseimet a kutatás során kialakult eredmények segítségével.<p></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Engelberth István
Belső
egyetemi docens; Üzleti Gazdaságtan Tanszék; PSZK
Mariann Dudarjev-Szabó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, e-kereskedelem, elektronikus vásárlás - online vásárlás, globális gazdaság, internet, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:47
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet