Az államháztartás tervezési rendszere és módszertana. Az értékelemzés lényege, alkalmazhatóságának megítélése a közszektorban.

Kis Bence László (2023) Az államháztartás tervezési rendszere és módszertana. Az értékelemzés lényege, alkalmazhatóságának megítélése a közszektorban. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (22MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas-2021-foszk 3.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas-2021-foszk 3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (277kB)
[thumbnail of Kis Bence László.pdf] PDF
Kis Bence László.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (82kB)
[thumbnail of bírálati lap.pdf] PDF
bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztása az államháztartás tervezésirendszerére és módszertanára esett, valamint az értékelemzés lényegének ésalkalmazhatóságának megítélésére a közszektorban. Még mielőtt elkezdtem volna fejtegetni a tervezési rendszert,az államháztartás ellenőrzési rendszerét vizsgáltam, mely lénygébenállamháztartás részét képező forrásokat és eszközöket ellenőrzi. Fontoskiemelni, hogy a közpénzzel nem csak államháztartásban szereplő egyéngazdálkodhat, így a Közpénzügyi ellenőrzés lényegesebb, mint azállamháztartási. A folyamatos fejlődések következtében létrejött a COSO modell,melynek mind az öt eleméről részletesebben beszéltem. Mint megannyi ágazatban,az államháztartás ellenőrzési rendszerében is meg vannak a vezetők, akiknekfigyelemmel kell követni a rendszer működését, és minősíteniük is kell azt. Eza fajta ellenőrzés az előbb említett modell összes csoportjára kiterjed.Ezen témakört folytatva tértem át az államháztartás tervezésimódszertanára, és az abban fellelhető hatékonyság helyzetére. Összességébenelmondható, hogy a tervezés módszertana szorosan összefügg a hatékonyságbanfontos elemként szolgáló mérhetőséggel, amely elengedhetetlen a stabilhatékonyság fenntartásának érdekében. A tervezésben előforduló reformokszempontjáról elmondható, amíg az intézmény alapú finanszírozás működése vanpreferálva, nem lehetséges a különböző feladatok költségvonzatának kiszámítása.Amennyiben az előbb említettekkel ellentétben, a közkiadások az állam feladatkörébekerülnek, lehetségessé válik a kiadások és bevételek arányának megítélése,valamint az ezzel kapcsolatos döntéshozatal.A számvitelben megtalálható, két szemléletet, a pénzforgalmiés az eredményszemléletű számvitelt vizsgáltam és hasonlítottam össze. Megállapításomszerint, az eredményszemléletű számvitel több előnyt biztosít, mint társa,azonban az erre való teljes körű átállásbanmegvannak a nehézségek. Ilyen nehézséget képez a másikrendszerre való átállásnak az időintervalluma, e mellett az anyagi vonzata ismeglehetősen magas. Az értékelemzés története egészen a II. világháborúig nyúlikvissza, amikor is, elsősorban a hadiiparban tapasztalható nyersanyaghiány, ésaz ebből eredő drasztikusan megemelkedett árak miatt, egy amerikai mérnöki cégfelkérte egyik alkalmazottját, hogy fejlesszen ki egy módszert, amivel ameglévő funkciók megmaradása mellett, lehetőség nyíljon a költségekcsökkentésére.Annak következtében, hogy a módszert sikeresen alkalmazták,egyre több ágazatban elkezdték használni. Végül eljutott odáig, hogy nem csak ameglévő termékeken alkalmazták, hanem belevonták a tervezési folyamatokba is. Akét alappillért, azaz a funkciót és az értéket leszámítva, bemutatásra kerültaz érték kiszámítása, illetve az értékelemzésben előforduló módszerek közülkettő is.Az értékelemzés alkalmazhatóságának megítélése mellett,bemutatásra került a közszféra, valamint ennek az elemei, funkciói ésfinanszírozása is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: államháztartási ellenőrzés, értékelemzés, hatékonyság, közszektor, tervezési rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:46
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet