Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a vállalkozásoknál.

Szakács Regina (2023) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat Szakács Regina .pdf] PDF
Záródolgozat Szakács Regina .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (712kB)
[thumbnail of Záródolgozat összefoglalása Szakács Regina.pdf] PDF
Záródolgozat összefoglalása Szakács Regina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (180kB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat_Szakács Regina.pdf] PDF
Záródolgozat bírálat_Szakács Regina.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (239kB)
[thumbnail of Szakács Regina záródolgozat bírálat_kulso konzulens.pdf] PDF
Szakács Regina záródolgozat bírálat_kulso konzulens.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;">Záródolgozatom témájának a keresésekor sok érdekes témakörrel találkoztam. Végül a bérgazdálkodás és a különböző bérjuttatások támáját választottam és mélyedtem el benne. Egyrészről mert érdekesnek találtam, hogy milyen tényezők befolyásolják és hogy milyen részekből tevődik össze és milyen folyamaton megy végig egy munkavállaló életének szerves része, a munkabére. Másrészről úgy gondolom, hogy fontos téma minden vállalkozásnak, amivel aktívan foglalkozniuk kell. A bérgazdálkodás egy fontos és aktuális téma a vállalkozásoknál. Egy vállalkozásnak egy alaposan átgondolt és körültekintően megszervezett bérpolitikát kell kialakítania és használnia. A bérek fontos elemei egy munkavállaló számára megélhetés szempontjából, fontos eleme egy vállalkozás számára gazdálkodása, versenyképessége és működése tekintetében ezáltal pedig egy egész ország gazdaságának a szerves részei. Egy vállalkozás számára egy megfelelően megtervezett ösztönzési rendszert kell kialakítania, hogy vonzani tudja az új munkavállalókat és hogy megtartsa a már cégnél dolgozó munkaerőit. Ehhez több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például a munkaerőpiac telítettsége, az infláció mértéke, különböző bérrel kapcsolatos jogszabályok, a munkavállalók összetételének a struktúrája és aktuálisan népszerű juttatások. Dolgozatomban tanulmányoztam, hogy milyen ösztönzési eszközökkel lehet a munkavállalókat motiválni és hogy ezekre milyen anyagi és nem anyagi megoldások vannak. Elmélyültem a béren kívüli juttatások és a manapság egyre népszerűbb cafeteria rendszerébe. Dolgozatom utolsó fejezeteként pedig kitértem a bérgazdálkodás jövőbeni alakulására és a jövőben a bérgazdálkodást befolyásoló tényezőkre. Ahogy már korábban említettem a vállalkozások egy jól megszervezett bérgazdálkodással és ösztönzési rendszer használatával sok mindent el tudnak érni. Minden vállalkozás számára fontos a versenyképesség megőrzése, hiszen enélkül nem lesz képes a túlélésre és ez nem csak a vállalkozás műszaki fejlettségén múlik, hanem az ott dolgozók munkájának a minőségén is. Ez alapján merülhet fel a kérdés minden vállalkozásnál, hogy hogy lehet ezt a legjobban csinálni? Minden adódó lehetőséget ki kell használni és ez nem csak a különböző anyagi juttatásokra vonatkozik, hanem az egyre fontosabb szereppel bíró különböző nem anyagi juttatások alkalmazásának a módszereire is. A munkáltatóknak bele kell képzelniük magukat a munkavállalók helyzetébe és ez alapján eldönteni, hogy mi válthat ki belőlük motiváló hatást. Miután ezt sikerült elemezni, utána már csak kreatívnak kell lenni és ehhez megfelelő eszközöket kell alkalmazni. Valamint figyelembe kell venni a világ fejlődését és hogy ezeket a változások és újítások miként befolyásolják a bérgazdálkodást és a munkaerőpiac működését, fel kell tenni a kérdést, hogy hogyan lehet ezt előnyösen felhasználni. Fel kell ismerni, hogy ez hogyan tud számunkra hasznos lenni és ennek megfelelő módszert kell alkalmazni. Úgy érzem sikerült számomra érdekes és megfelelő témát választanom. Különösen örülök annak, hogy sikerült a záró dolgozatom témájának az elméletét gyakorlati környezetben is megismerni. Volt lehetőségem betekintést nyerni, hogy egyes vállalkozásoknál miként valósul meg a bérgazdálkodás és hogy milyen eszközöket használnak erre. Úgy gondolom ez is nagyban hozzájárult, hogy megtudjam érteni a folyamatot és a megszerzett tudást tudjam alkalmazni a tanulmányom megírásához. Végül egy a záródolgozatom témájához kapcsolódó idézettel szeretném zárni írásomat: „Megveheted egy ember idejét, megveheted egy adott helyen való fizikai jelenlétét, órabérért szakszerű izommozdulatainak meghatározott részét. De lelkesedést nem tudsz vásárolni. Kezdeményezőkészséget sem. A szív, az ész, a lélek odaadását sem. Ezek nem megvásárolhatók, csak elnyerhetők.” – Clarence Francis, üzletember<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Strábelné Fábián Erzsébet
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, bérköltség, cafetéria rendszer, munkavállalók, munkáltató
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:46
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet