Szakács Regina (2023) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
Záródolgozat Szakács Regina .pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (712kB) |
|
PDF
Záródolgozat összefoglalása Szakács Regina.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (180kB) |
|
PDF
Záródolgozat bírálat_Szakács Regina.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (239kB) |
|
PDF
Szakács Regina záródolgozat bírálat_kulso konzulens.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Záródolgozatom témájának a keresésekor sok érdekes témakörrel találkoztam. Végül a bérgazdálkodás és a különböző bérjuttatások támáját választottam és mélyedtem el benne. Egyrészről mert érdekesnek találtam, hogy milyen tényezők befolyásolják és hogy milyen részekből tevődik össze és milyen folyamaton megy végig egy munkavállaló életének szerves része, a munkabére. Másrészről úgy gondolom, hogy fontos téma minden vállalkozásnak, amivel aktívan foglalkozniuk kell.A bérgazdálkodás egy fontos és aktuális téma a vállalkozásoknál. Egy vállalkozásnak egy alaposan átgondolt és körültekintően megszervezett bérpolitikát kell kialakítania és használnia. A bérek fontos elemei egy munkavállaló számára megélhetés szempontjából, fontos eleme egy vállalkozás számára gazdálkodása, versenyképessége és működése tekintetében ezáltal pedig egy egész ország gazdaságának a szerves részei. Egy vállalkozás számára egy megfelelően megtervezett ösztönzési rendszert kell kialakítania, hogy vonzani tudja az új munkavállalókat és hogy megtartsa a már cégnél dolgozó munkaerőit. Ehhez több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például a munkaerőpiac telítettsége, az infláció mértéke, különböző bérrel kapcsolatos jogszabályok, a munkavállalók összetételének a struktúrája és aktuálisan népszerű juttatások. Dolgozatomban tanulmányoztam, hogy milyen ösztönzési eszközökkel lehet a munkavállalókat motiválni és hogy ezekre milyen anyagi és nem anyagi megoldások vannak. Elmélyültem a béren kívüli juttatások és a manapság egyre népszerűbb cafeteria rendszerébe. Dolgozatom utolsó fejezeteként pedig kitértem a bérgazdálkodás jövőbeni alakulására és a jövőben a bérgazdálkodást befolyásoló tényezőkre. Ahogy már korábban említettem a vállalkozások egy jól megszervezett bérgazdálkodással és ösztönzési rendszer használatával sok mindent el tudnak érni. Minden vállalkozás számára fontos a versenyképesség megőrzése, hiszen enélkül nem lesz képes a túlélésre és ez nem csak a vállalkozás műszaki fejlettségén múlik, hanem az ott dolgozók munkájának a minőségén is. Ez alapján merülhet fel a kérdés minden vállalkozásnál, hogy hogy lehet ezt a legjobban csinálni? Minden adódó lehetőséget ki kell használni és ez nem csak a különböző anyagi juttatásokra vonatkozik, hanem az egyre fontosabb szereppel bíró különböző nem anyagi juttatások alkalmazásának a módszereire is. A munkáltatóknak bele kell képzelniük magukat a munkavállalók helyzetébe és ez alapján eldönteni, hogy mi válthat ki belőlük motiváló hatást. Miután ezt sikerült elemezni, utána már csakkreatívnak kell lenni és ehhez megfelelő eszközöket kell alkalmazni. Valamint figyelembe kell venni a világ fejlődését és hogy ezeket a változások és újítások miként befolyásolják a bérgazdálkodást és a munkaerőpiac működését, fel kell tenni a kérdést, hogy hogyan lehet ezt előnyösen felhasználni. Fel kell ismerni, hogy ez hogyan tud számunkra hasznos lenni és ennek megfelelő módszert kell alkalmazni.Úgy érzem sikerült számomra érdekes és megfelelő témát választanom. Különösen örülök annak, hogy sikerült a záró dolgozatom témájának az elméletét gyakorlati környezetben is megismerni. Volt lehetőségem betekintést nyerni, hogy egyes vállalkozásoknál miként valósul meg a bérgazdálkodás és hogy milyen eszközöket használnak erre. Úgy gondolom ez is nagyban hozzájárult, hogy megtudjam érteni a folyamatot és a megszerzett tudást tudjam alkalmazni a tanulmányom megírásához. Végül egy a záródolgozatom témájához kapcsolódó idézettel szeretném zárni írásomat: „Megveheted egy ember idejét, megveheted egy adott helyen való fizikai jelenlétét, órabérért szakszerű izommozdulatainak meghatározott részét. De lelkesedést nem tudsz vásárolni. Kezdeményezőkészséget sem. A szív, az ész, a lélek odaadását sem. Ezek nem megvásárolhatók, csak elnyerhetők.” – Clarence Francis, üzletember
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, bérköltség, cafetéria rendszer, munkavállalók, munkáltató |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Jan. 24. 15:46 |
Utolsó módosítás: | 2024. Jan. 24. 15:46 |
Actions (login required)
Tétel nézet |