Pénzforgalmi bankszámla, illetve lakossági folyószámla nyitása, számlavezetés, és a bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok

Pozsik Gábor (2023) Pénzforgalmi bankszámla, illetve lakossági folyószámla nyitása, számlavezetés, és a bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Pozsik Gábor_Záródolgozat_végleges (2).pdf] PDF
Pozsik Gábor_Záródolgozat_végleges (2).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Pozsik Gábor_zaro-dolgozati-osszefoglalas_foszk.pdf] PDF
Pozsik Gábor_zaro-dolgozati-osszefoglalas_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)
[thumbnail of Pozsik Gábor.pdf] PDF
Pozsik Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (192kB)
[thumbnail of foszk_zarodolgozat-biralat-2021szeptembertol_kulso-konzulens-reszere_Pozsik Gábor.doc.pdf] PDF
foszk_zarodolgozat-biralat-2021szeptembertol_kulso-konzulens-reszere_Pozsik Gábor.doc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (785kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban ahitelintézet 2 legnagyobb ügyfélkörét érintő banki ajánlatát, szolgáltatásátmutattam be, a lakossági folyószámlát és a vállalkozói pénzforgalmi bankszámláta számlanyitástól kezdődően.Az első fejezetben abankszámlák fogalmát, csoportosításukat általánosságban ismertettem.A Bevezető után az 1. fejezetben általánosságban írtam a bankszámlákról, afogalmakat tisztázva. Röviden bemutattam a csoportosításukat. Mivel adolgozatom témája a bankszámlák közül a lakossági folyószámla és a pénzforgalmibankszámla, külön megmagyaráztam ezeknek a fogalmát is.A 2. és a 3. fejezetben fejtettem ki a fő mondanivalót.A 2. részben ismertettem a pénzforgalmi bankszámla és a lakossági folyószámlanyitásának folyamatát, törvényi hátterét, feltételeit. Részleteztem abemutatandó okmányok körét. Kitértem a bankszámlanyitás egyre népszerűbb,újfajta módjára: az online számlanyitásra. Szót ejtettem a bankszámla szerződéstartalmi elemeiről, a bankszámlák fölött rendelkezőkről, illetve a csőd-és felszámolásieljárás rendelkezéseiről.A 3. fejezet a számlavezetésről és az ezzel kapcsolatos feladatokról szól,megemlítve szintén a törvényi hátteret is. Ez a dolgozat leghosszabb része.Kitértem többek között az ügyfél, majd a számla azonosítására, a tranzakcióktípusára, az érkeztetésre, a sorrendre, az időpontra, és szót ejtettem anemzetközi forgalom lebonyolításáról is, röviden bemutatva a SWIFT és aSEPA-rendszereket is. A fejezet végén a bankszámla kivonatról és adíjkimutatásról ejtettem szót.A 4. rész egy kérdőíves saját kutatás tömör bemutatása. Míg az 1-3. fejezet a hitelintézetioldalról közelíti meg a záródolgozati témát, ez a fejezet az ügyfelekszámlavezetéssel kapcsolatos tájékozottságát vizsgálja.Azért tartottam utóbbit fontosnak, mert a gyakorlatom során azt tapasztaltam,hogy a magyar emberek pénzügyi tudatossága alacsony szintű. Vonatkozik ez aválasztott témámra is. Az ügyfelek nem megfelelő mértékben néznek utána aszámlanyitás előtt, milyen típusú bankszámla igazodna az igényeikhez és csakkevesen tekintik át a különböző hitelintézetek kínálatait. A tranzakciók díjais csak részben ismert számukra, azonban egyre többen odafigyelnek a számlaköltségeinek csökkentésére.A hitelintézetek számlanyitási konstrukciók széles palettájával rendelkeznek ateljes ügyfélkört illetően, és az aktuális törvényeket figyelembe véve vezetika számlákat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bank, bankszámlá(k), bankügyletek, folyószámlavezetés, hitelintézet, számlavezetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:45
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet