A számvitel és az adózás kapcsolata kis-és középvállalkozási környezetben

Szvoboda Kinga (2023) A számvitel és az adózás kapcsolata kis-és középvállalkozási környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szvoboda_Kinga_PT4YRC_szakmai_gyakorlati_beszámoló_és_záródolgozat_2023.pdf] PDF
Szvoboda_Kinga_PT4YRC_szakmai_gyakorlati_beszámoló_és_záródolgozat_2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szvoboda_Kinga_PT4YRC_záró_dolgozati_összefoglalás_2023.pdf] PDF
Szvoboda_Kinga_PT4YRC_záró_dolgozati_összefoglalás_2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (239kB)
[thumbnail of avdhA6-f4fe86e5-588a-4705-862e-9db4555ede0e.pdf] PDF
avdhA6-f4fe86e5-588a-4705-862e-9db4555ede0e.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (369kB)
[thumbnail of foszk_zarodolgozat-biralat- Szvoboda Kinga.pdf] PDF
foszk_zarodolgozat-biralat- Szvoboda Kinga.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (133kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozati témaválasztás során azértdöntöttem a számvitel és az adózás kapcsolata mellett, mivel fontosnaktartottam, hogy az elmúlt 2 évben tanultakat releváns szakmai tapasztalattal éstudással támasszam alá. A kis- és középvállalkozások könyvelése, igazán közeláll hozzám, mivel már a 4 éve dolgozom egy olyan könyvelő irodában, ahol főkéntilyen típusú vállalkozásokkal foglalkoznak. A dolgozatom egy rövid történetiáttekintéssel kezdtem, mivel úgy gondolom, hogy bármilyen témához is nyúlunkfontos az, hogy történelmileg elhelyezzük és így könnyebben értékelni tudjuk ajelenlegi helyzetét. Ezért egy rövid fejezetben, tömören igyekeztem bemutatniazokat a fontos lépcsőfokokat, amik a ma is használt rendszerhez vezettekMagyarországon.Eztkövetően a dolgozat fő témája kerül kifejtésre, amely igyekszik bemutatni azadók hatását a számviteli eredményre. Ezek az adók, a szakmai gyakorlati helyemáltal egyik könyvelt cég adatain keresztül kerültek elemzésre és bemutatásra. Atársasági adót, mint véleményem szerint a legnagyobb hatással bíró éslegnagyobb terhet jelentő adót, törekedtem a legrészletesebben bemutatni. Azadóalap növelő és csökkentő tételek vizsgálatakor megbizonyosodtam arról, hogymind a számviteli mind az adózással kapcsolatos jogszabályok ismereteelengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy pontos adókalkulációt készíthessünk.A záródolgozatombanmég kiemelésre került az iparűzési adó és a turizmusfejlesztési hozzájárulásis. Ennek a két adónemnek az adatait, a különböző kormányzati intézkedésekmiatt nem volt egyszerű pontosan értelmezni, hiszen jelentős kedvezményekvoltak igénybe vehetőek, amelyek jelentősen megváltoztatták az eredményregyakorolt hatásuk mértékét. Abérjárulékok közül a foglalkoztatót terhelő kötelezettségek kerülteknevesítésre, hiszen ezek azok a költségek, melyek közvetlenül terhelik a céget.Itt fontos kiemelni, hogy a nagyszámú kedvezmény igénybevétele ugyanadókedvezményhez juttatja a vállalkozást, azonban a munkavállalók állandócseréje hosszú távon bizonytalanságot okoz.A dolgozatomban tehát igyekeztembemutatni azokat az adónemeket, amelyek a cégünk által könyvelt vállalkozáséletében kiemelkedő szerepet játszanak.Ezenkeresztül jól értelmezhető véleményem szerint a jelenlegi legnagyobb kihívás akis-és középvállalkozási szektorban. A nagy számú törvényi változás, amely ezenadók többségét az elmúlt 2-3 évben befolyásolta. Ezek mellett a dolgozat alapjánis látható, hogy a számvitel és az adózás kapcsolata és összefüggései mindigaktuális témaként szolgálnak, mivel a folyamatos változások nyomon követése ésmegfelelő alkalmazása az ezen a területen dolgozó szakemberek állandó megpróbáltatásaiközé tartoznak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adóalapcsökkentés, adóalapnövelés, eredményelemzés, iparűzési adó, társasági adó, turizmusfejlesztés, vállalati számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:45
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet