Bérezés és béren kívüli juttatások, szerepük az érdekeltségi rendszer kialakításában

Recskó Laura Klaudia (2023) Bérezés és béren kívüli juttatások, szerepük az érdekeltségi rendszer kialakításában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Recskó_Laura_Klaudia_X9UTUV_szakdolgozat.pdf] PDF
Recskó_Laura_Klaudia_X9UTUV_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 04..

Download (1MB)
[thumbnail of Titoktartási kérelem.pdf] PDF
Titoktartási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (50kB)
[thumbnail of Szakdolgozati összefoglalás_Recskó Laura Klaudia_X9UTUV.pdf] PDF
Szakdolgozati összefoglalás_Recskó Laura Klaudia_X9UTUV.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 04..

Download (224kB)
[thumbnail of Recskó Laura Klaudia .pdf] PDF
Recskó Laura Klaudia .pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (184kB)
[thumbnail of bírálat Bedo _Recsko L.pdf] PDF
bírálat Bedo _Recsko L.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Szakdolgozatomat a bérezés és béren kívüli juttatások fogalmáról, fajtáiról, jelentőségéről és gyakorlati alkalmazásáról készítettem, illetve ezek szerepéről az ösztönzési rendszerek kialakításában.</p> <p>Először ismertettem az emberi erőforrás fogalmát, jellemzőit és szerepét a gazdálkodásban, majd ezt követően bemutattam a munkakör- értékelési rendszerek néhány gyakorlatban használt fajtáját. A bértarifarendszer kapcsán összegyűjtöttem annak kialakításakor gyakran használt módszereket, és azokat a szempontokat, amiket figyelembe kell venni a kialakításakor.</p> <p>Dolgozatom következő részében tisztáztam a munkabér fogalmát, és bemutattam az egyes bérszerkezeti elemeket, amikből felépül. Ezután rátértem a béren kívüli juttatásokra. A cafetéria rendszer fogalmi értelmezése után a három, adózási módja szerint megkülönböztetett csoportját, és az abba tartozó tipikus elemeket mutattam be. Ezen ösztönzési elemek ismertetése után bemutattam a beosztott munkavállalók és a vezetők érdekeltségi rendszerét.</p> <p>A témához kapcsolódó elmélet után összekapcsoltam azokat a gyakorlattal: Bemutattam a Hays Salay Guide című éves kiadványt, és hogy miért is hasznos ez mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak egyaránt. Összefoglaltam a pénzügy számvitel terület 2022-es munkaerőpiaci alakulását és változásait, illetve elemeztem a területen belül néhány szakmákhoz kapcsolódóan azok bérsávjait.</p> <p>A következő részben – a bérezés és béren kívüli juttatások megoszlása és népszerűsége témában – az általam készített kérdőív eredményét elemeztem ki, több helyen végeztem összefüggésvizsgálatot is, eredményeimet táblázatokba foglaltam, diagramokkal szemléltettem. Először az alapbér megoszlását elemeztem, majd a béren kívüli juttatások népszerűségére tértem ki, először munkáltatói, majd munkavállalói szemszögből. Ezután a munkavállalók elégedettségét és az anyagi elégedetlenség miatti munkahelyváltási hajlandóságát vizsgáltam.</p> <p>Végül, egy esettanulmány keretében munkahelyem, a Rendszerinformatika Zrt. ösztönzési rendszerét mutattam be. A cég tevékenysége, fejlődése, és az egyes osztályok ismertetése után bemutattam az ott alkalmazott bérezési rendszert és az alapbér formáját. Ezután nagyvonalúan elemeztem a bérgazdálkodást és a bérfelhasználást, majd a cégnél lévő béren kívüli juttatásokat bemutattam, azokat részletesen kifejtettem.</p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Bedő Tiborné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagi érdekeltségi rendszer, bér - bérezés, béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, bértarifa, humán erőforrás gazdálkodás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:45
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet