A könyvelőirodák innovációs folyamatai napjainkban és a digitalizáció hatása a szakma átalakulására

Szabó Lilla (2023) A könyvelőirodák innovációs folyamatai napjainkban és a digitalizáció hatása a szakma átalakulására. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szabó Lilla záródolgozat.pdf] PDF
Szabó Lilla záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2073. Május 04..

Download (587kB)
[thumbnail of Titkosítás.pdf] PDF
Titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (53kB)
[thumbnail of Záró dolgozati összefoglalás Szabó Lilla (3).pdf] PDF
Záró dolgozati összefoglalás Szabó Lilla (3).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2073. Május 04..

Download (117kB)
[thumbnail of FOSZK_zarodolgozat-biralat_SzL.pdf] PDF
FOSZK_zarodolgozat-biralat_SzL.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (144kB)
[thumbnail of Bírálat.pdf] PDF
Bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (124kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p>Összefoglalás</p><p>Záródolgozatom témájaként a napjaink felgyorsuló világának hatásait vizsgálom a könyvelés, mint szakma nézőpontjában. Az utóbbi években érzékelhettük leginkább, hogy a digitalizáció nagyban befolyásolta a számvitel területét is. A jövőben még jelentősebb változások várhatóak, a dolgozat témája ezen változások és hatásainak vizsgálatára épül. Az eljárások többsége gyökeresen megváltozott, hogy a felgyorsult világgal a számvitel is lépést tudjon tartani. A hagyományos papír alapon történő könyvelést, adóbevallás benyújtását mára szinte teljesen felváltotta az online platformokon történő információátadás. Az újítások sokszor akár hónapról hónapra is befolyásolhatják a mindennapjainkat. A könyvelőprogramok fejlődése komoly lehetőségeket rejtenek a könyvelők számára, hiszen az adatrögzítéssel töltött idő jelentősen lerövidíthetővé vált és a folyamatok automatizálása hatékonyabbá tette a munkát. Elgondolkodtató a mai világban, hogy ha ilyen nagymértékű változások mennek végbe, akkor vajon mi lesz ezzel a szakmával, lesz-e még szükség számviteli szakemberekre. 2017-től világszerte nagy ütemben kezdett el fejlődni a mesterséges intelligencia, amely teljesen átírhatja a klasszikus könyvelői munkakört. Töprengtem lesz-e még szükség a tudásomra vagy a robotok átveszik teljesen az irányítást. Dolgozatom célja, hogy megpróbáljak választ keresni, arra, hogy van-e jövője a szakmának, veszélyben van-e a könyvviteli szolgáltatók munkája, mennyire lehet automatizálni ezt a szakmát. Dolgozatomban szeretném végig járni a folyamatot, hogy hogyan jutottunk el a kezdetleges könyveléstől a mai modern betöltéses könyvelésig, milyen fejlesztések, modernizálások jellemezték az elmúlt éveket és ez mennyiben könnyítette a munkafolyamatokat. Bemutatom, hogy a digitalizáció, hogyan jelent meg és épült be a területbe és miért nélkülözhetetlen ez a számvitel számára. A témaválasztásomat befolyásolta érdeklődésem a digitális világ iránt,illetve azért választottam ezt a témát, mert nagyon aktuálisnak gondolom, hiszen ebben a szakmában nap mint nap szembesülünk újításokkal és szerettem volna ezekről az újításokról egy átfogó képet alkotni.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Zsófia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, elektronikus számlázás, folyamatmenedzsment, innováció, mesterséges intelligencia, távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:43
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet