Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen, a számviteli teendőkre vonatkozóan

Szokol Patrícia Bianka (2023) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen, a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_SzokolPatrícia_végleges.pdf] PDF
Záródolgozat_SzokolPatrícia_végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Záródolgozatiösszefoglaló_SzokolPatrícia.pdf] PDF
Záródolgozatiösszefoglaló_SzokolPatrícia.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (338kB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat_Szokol Patrícia Bianka.pdf] PDF
Záródolgozat bírálat_Szokol Patrícia Bianka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (239kB)
[thumbnail of SzokolPatrícia_bírálat.pdf] PDF
SzokolPatrícia_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (388kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos teendőketmutattam be, tisztáztam az egyéni vállalkozó fogalmát, adózási formáját, milyentervezési és szervezési feladatok lehetnek, illetve, hogy milyen nyilvántartást érdemesvezetni.Dolgozatomat négy részre szeretném felosztani, ahol elsőként egy vállalkozásindítása előtti folyamatokat szemléltettem. A vállalkozás indításához elengedhetetlenegy jó ötlet (előkészítő folyamat), amihez szükségesek különböző szűrési feladatokhasználata, mint pl.: közérthetőségi szűrő, előszűrő vagy az egyszerűsített életképességiszűrő. Ezt követi soron a piackutatás (szervezési folyamat), ahol különböző kutatásimódszerek révén képesek vagyunk felmérni vállalkozásunk iránti igényeket. Ez egyelengedhetetlen lépés, hiszen itt már eldől, hogy van-e értelme létrehozni egy terméketvagy szolgáltatást, illetve, hogy milyen tényezőkön és folyamatokon szükségesváltoztatni annak érdekében, hogy minél szélesebb vevői kört érjen el. A folyamatokközül utolsóként szeretném felsorolni a tervezési feladatot, azaz az üzleti tervet, amirőlkettős véleménnyel vannak az emberek. Véleményem szerint ez elengedhetetlen avállalkozás sikerességéhez, ugyanis itt derül fény arra, hogy van-e értelme avállalkozásodnak, mit kell tenni ahhoz, hogy sikeres legyen és milyen költségekkel járez az egész.A második részben az egyéni vállalkozókra tértem ki oly módon, hogy ki lehete.v., milyen előnyök és hátrányok sorolhatóak a témához kapcsolódóan. Említésre kerüla témához a magyarországi helyzetjelentés, mennyire nőtt vagy estek vissza a számok,illetve, hogy melyek a leginkább kedveltebb szakmák. Továbbá megemlíteném, hogymennyire egyszerűen és komplikációk nélkül zajlik a vállalkozás tevékenységének aszüneteltetése és folytatása, azonban a megszüntetés már egy megfontolandó lépésnekszámít, mivel itt már a vállalkozó adószáma is törlésre kerül.A harmadik pontban az egyéni vállalkozások nyilvántartási kötelezettségérőlírtam részletesebben, amiben az egyszeres könyvvitel és a nyilvántartások okoztaknémi bonyodalmat nekem, azonban a tapasztalatomnak köszönhetően ki tudtam fejtenia témát. Úgy gondolom a jelenlegi technológiai lehetőségeknek hálásak lehetünk,hiszen az erre készült programnak köszönhetően sokkal átláthatóbbá válik a rendszer,mintha mindez papír alapon történne.Végső soron pedig az adózási forma témakörét fejtettem ki. Amikor 2022.július18.-án kihirdették a Katát módosító törvényt, szükségesnek éreztem mélyebbentájékozódni a témáról, hiszen könyvelőként úgy gondolom, hogy feladataink közétartozik az, hogy folyamatosan naprakészek legyünk minden adózási forma területén.A záródolgozatom, illetve a munkám miatt is köteles voltam jobban utána nézniennek, csupán nem volt elegendő idő számomra, hogy mélyeben beleássam magamezen témába, azonban a kidolgozott dolgozatom által erre lehetőségem nyílt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adóalanyok, adózási módok, egyéni vállalkozók, könyvelés, ötlet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:43
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet