A kisgyermeket nevelő női munkavállalók munka-magánélet egyensúlya, kompetenciái

Zsolnai-Makkaiová Orsolya (2023) A kisgyermeket nevelő női munkavállalók munka-magánélet egyensúlya, kompetenciái. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Zsolnai-Makkaiová_Orsolya_ZEIBWB.pdf] PDF
Zsolnai-Makkaiová_Orsolya_ZEIBWB.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Március 27..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_signed.pdf] PDF
titkosítási kérelem_signed.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (838kB)
[thumbnail of BA_O_Zsolnai-Makkaiová_Orsolya.pdf] PDF
BA_O_Zsolnai-Makkaiová_Orsolya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Március 27..

Download (164kB)
[thumbnail of Zsolnai_Makkaiová_Orsolya bírálat.pdf] PDF
Zsolnai_Makkaiová_Orsolya bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (324kB)
[thumbnail of zeibwb-külső-konzulens-bírálat.pdf] PDF
zeibwb-külső-konzulens-bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (9MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p></p><p>A szakdolgozatom témaköre a munka-magánélet egyensúly, a nők helyzete, azon bel<span>ül pedig a&nbsp;<span>kisgyereket nevelő női munkavállalók</span></span>&nbsp;helyzete munkaerőpiacon, illetve a kompetenciáik. Az aktualitást tekintve a következő területeket emeltem ki: wellbeing, avagy dolgozói jóllét; esélyegyenlőség; munkaerőhiány; demográfiai helyzet. A felsoroltak nyomán állítottam fel a kutatási kérdéseket, melyekre a szakdolgozatban keresem a választ: h<a><span>atékonyan támogatják az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, távmunka) a munka-magánélet egyensúlyát a kisgyermeket nevelő női munkavállalók számára egy családbarát vállalatnál?&nbsp;Amiért a kérdés jelentőséggel bír, hogy érdemes-e a vállalatoknak szélesebb körben alkalmazni az atipikus foglalkoztatási formákat a lehetőségükhöz mérten, kiváltképpen a női munkavállalók részére, ezzel is támogatva a munka és magánélet közötti harmóniát, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Ezzel önmagában vonzóbb lehet az adott munkahely a jelöltek számára, illetve demográfiai hatásai is lennének, hiszen nem kellene választaniuk a családalapítás előtt álló, illetve a gyermeket már korábban vállaló nőknek a karrier vagy család között. Második kutatási kérdés pedig: m<span>egmutatkoznak kompetenciák, melyekkel a kisgyermeket nevelő női munkavállalók rendelkeznek?&nbsp;Fontos kérdés lehet munkaerőpiaci szempontból, hogy vélhetően rendelkeznek-e a kisgyermeket nevelő női munkavállalók olyan jellegű kompetenciákkal, melyek a munkaerőpiacon kedvezően hatnak. Amennyiben a munkáltatók ismerik, vagy felismerik ezeknek a meglétét, a nők szélesebb körben lehetnének alkalmazva.&nbsp;</span><span>A dolgozat szakirodalmi áttekintésének a felépítése az alábbiak mentén történik, sajátos logika alapján: a</span><span>&nbsp;nőket érintő munkaerőpiaci helyzetből indulunk ki (nő, mint egyén), tovább haladva a munka-magánélet egyensúlyon át (család mint kisebb egység), az atipikus foglalkoztatási formákat érintve (vállalat mint nagyobb egység) jutunk el a kompetenciákig (az egyén és a vállalat kapcsolódása), ezt követően pedig a családbarát vállalatokról lesz szó a CIB Bank Zrt példája mentén. Fontos része az atipikus foglalkoztatási formák, úgy mint távmunka és részmunkaidő, melyek támogatni képesek a munka-magánélet egyensúly elérését.&nbsp;A szakdolgozat saját kutatása hibrid formában, vegyes megoldással valósul meg, kvalitatív és kvantitatív módszertan összekapcsolásával, jelen esetben kérdőív (melyben a banknál dolgozó édesanyákat kérdeztem) és interjú (a bank egyik csoportvezetőjével) formájában. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy az atipikus foglalkoztatási formák valóban támogatják a munka-magánélet egyensúlyt, és hogy megmutatkoznak olyan&nbsp;<span>személyes és társadalmi kompetenciák, melyekkel a kisgyermeket nevelő női munkavállalók rendelkeznek.</span></span></span></a></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csizmadia Péter
Belső
tudományos főmunkatárs; Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék; PSZK
Nagy Henriett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: .NET Framework, anyaság, egyensúly, esélyegyenlőség, kompetencia, munkaerőpiac, nők, részmunkaidő, távmunka, work life balance
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:41
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet