A kisgyermeket nevelő női munkavállalók munka-magánélet egyensúlya, kompetenciái

Zsolnai-Makkaiová Orsolya (2023) A kisgyermeket nevelő női munkavállalók munka-magánélet egyensúlya, kompetenciái. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Zsolnai-Makkaiová_Orsolya_ZEIBWB.pdf] PDF
Zsolnai-Makkaiová_Orsolya_ZEIBWB.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Március 27..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_signed.pdf] PDF
titkosítási kérelem_signed.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (838kB)
[thumbnail of BA_O_Zsolnai-Makkaiová_Orsolya.pdf] PDF
BA_O_Zsolnai-Makkaiová_Orsolya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. Március 27..

Download (164kB)
[thumbnail of Zsolnai_Makkaiová_Orsolya bírálat.pdf] PDF
Zsolnai_Makkaiová_Orsolya bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (324kB)
[thumbnail of zeibwb-külső-konzulens-bírálat.pdf] PDF
zeibwb-külső-konzulens-bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (9MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomtémaköre a munka-magánélet egyensúly, a nők helyzete, azon belül pedig akisgyereketnevelő női munkavállalókhelyzete munkaerőpiacon, illetve akompetenciáik. Az aktualitást tekintve a következő területeket emeltem ki:wellbeing, avagy dolgozói jóllét; esélyegyenlőség; munkaerőhiány; demográfiaihelyzet. A felsoroltak nyomán állítottam fel a kutatási kérdéseket, melyekre aszakdolgozatban keresem a választ: hatékonyan támogatják azatipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, távmunka) a munka-magánéletegyensúlyát a kisgyermeket nevelő női munkavállalók számára egy családbarátvállalatnál?Amiért a kérdés jelentőséggel bír, hogy érdemes-e avállalatoknak szélesebb körben alkalmazni az atipikus foglalkoztatási formákata lehetőségükhöz mérten, kiváltképpen a női munkavállalók részére, ezzel istámogatva a munka és magánélet közötti harmóniát, a gyermekvállalást és agyermeknevelést. Ezzel önmagában vonzóbb lehet az adott munkahely a jelöltekszámára, illetve demográfiai hatásai is lennének, hiszen nem kelleneválasztaniuk a családalapítás előtt álló, illetve a gyermeket már korábbanvállaló nőknek a karrier vagy család között. Második kutatási kérdés pedig: megmutatkoznakkompetenciák, melyekkel a kisgyermeket nevelő női munkavállalókrendelkeznek?Fontos kérdés lehet munkaerőpiaci szempontból, hogy vélhetőenrendelkeznek-e a kisgyermeket nevelő női munkavállalók olyan jellegűkompetenciákkal, melyek a munkaerőpiacon kedvezően hatnak. Amennyiben amunkáltatók ismerik, vagy felismerik ezeknek a meglétét, a nők szélesebb körbenlehetnének alkalmazva.A dolgozat szakirodalmi áttekintésének afelépítése az alábbiak mentén történik, sajátos logika alapján: anőketérintő munkaerőpiaci helyzetből indulunk ki (nő, mint egyén), tovább haladva amunka-magánélet egyensúlyon át (család mint kisebb egység), az atipikus foglalkoztatásiformákat érintve (vállalat mint nagyobb egység) jutunk el a kompetenciákig (azegyén és a vállalat kapcsolódása), ezt követően pedig a családbarátvállalatokról lesz szó a CIB Bank Zrt példája mentén. Fontos része az atipikusfoglalkoztatási formák, úgy mint távmunka és részmunkaidő, melyek támogatniképesek a munka-magánélet egyensúly elérését.A szakdolgozat sajátkutatása hibrid formában, vegyes megoldással valósul meg, kvalitatív éskvantitatív módszertan összekapcsolásával, jelen esetben kérdőív (melyben abanknál dolgozó édesanyákat kérdeztem) és interjú (a bank egyikcsoportvezetőjével) formájában. Kutatásom során arra a következtetésrejutottam, hogy az atipikus foglalkoztatási formák valóban támogatják amunka-magánélet egyensúlyt, és hogy megmutatkoznak olyanszemélyesés társadalmi kompetenciák, melyekkel a kisgyermeket nevelő női munkavállalókrendelkeznek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: .NET Framework, anyaság, egyensúly, esélyegyenlőség, kompetencia, munkaerőpiac, nők, részmunkaidő, távmunka, work life balance
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 15:41
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 15:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet