A magyarországi nyugdíjrendszer ismertetése, különös tekintettel az állami és az önkéntes nyugdíjpénztárak közötti különbségekre, valamint a nyugdíjrendszer nemzetközi összehasonlítása

Ádám Dániel (2021) A magyarországi nyugdíjrendszer ismertetése, különös tekintettel az állami és az önkéntes nyugdíjpénztárak közötti különbségekre, valamint a nyugdíjrendszer nemzetközi összehasonlítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Ádám_Dániel_QHMNSL.pdf] PDF
Szakdolgozat_Ádám_Dániel_QHMNSL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (692kB)
[thumbnail of BA_O_Ádám_Dániel.pdf] PDF
BA_O_Ádám_Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (163kB)
[thumbnail of Külső  konzulensi bírálat.pdf] PDF
Külső konzulensi bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (182kB)
[thumbnail of Ádám Dániel.pdf] PDF
Ádám Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (304kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom középpontjában a magyaroroszági állami nyugdíjrendszer, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer áll. Az állami nyugdíjak jogosultságának kérdésköre, az öregségi nyugdíj, valamint a hozzátartozói nyugellátás, mint az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj és ezeknek összege mind-mind egy olyan terület, mely egyszer visszaköszönhet életünkbe. Legjobb esetben csak az öregségi nyugdíj intézményével fogunk szembesülni, azonban tekintettel a fennálló és elkövetkezendő társadalmi problémákra egyre hamarabb érdemes megismerkedni vele és ezzel egyetemben az állami nyugdíjrendszerrel is. Értekezésében helyet kapott a már említett önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, mely egy alternatív öngondoskodási forma ma Magyaroroszágon. Ennek lényege, hogy még aktív dolgozó korunkban havi szinten egy bizonyos összeget félrerakunk öngondoskodás címén nyugdíjas éveinkre. A félrerakott összeg egy saját névre szóló pénztári számlán fog gyűlni, mely hozamot termelve gyarapítja a megtakarításunkat, így a nyugdíjas éveinkre félrerakott összeg egy tökéletes kiegészítése lehet majd az állami nyugdíjunknak. Az állami és önkéntes nyugdíjpénztári rendszer bemutatása után, egy összehasonlító elemzés keretében válaszokat kaphatunk arra, hogy miért is olyan fontos az öngondoskodás szerepe a mai Magyarországon. Kitérek néhány lehetséges problémaforrásra az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, köztük arra, hogy az öregedő társadalomban, mely hazánkat is jellemzi, egy idő után nem lesz elég aktív munkavállaló, aki társadalombiztosítási járulékot fizet, melyből a nyugdíjak kifizetésre kerülnek. Mivel a mai nyugdíjrendszer alapja a felosztó-kirovó rendszer, ezért abban az esetben, ha a nyugdíjasok száma tartósan és jelentősen meghaladja az aktív munkavállalókét, az drámai következményekkel járna. Ilyen és ehhez hasonló az állami nyugdíjakat veszélyeztető problémák megoldására is választ kaphatunk a dolgozatomban. Zárásként a V4-es országokban – Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyaroroszág – feldolgoztam a minimum nyugdíj kérdéskörét egy sajátságos módszerrel. A vásárlóerőpíritást és a Big Mac Indexet, mint merőszámot alkalmaztam arra, hogy megvizsgáljam azt, hogy a minimum nyugdíj összege mennyit ér az adott országokban, valamint az egyes országok valutái hogyan viszonyulnak egymáshoz. Vizsgálatom során érdekes eredményekre jutottam, mely sajnos minden esetben azt mutatta, hogy Magyaroroszágon a minimum nyugdíjak összege elmarad a többi országétól. Összességében, véleményem szerint, a leghatásosabb megoldás az állami nyugdíjakkal kapcsolatba hozható problémákra az öngondoskodás intézménye, mely talán egy megoldás lehet, ha nyugdíjas éveinkben is hasonló életszínvonalon szeretnénk élni, mint előtte.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bencsik Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mesteroktató; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: nyugdíj, nyugdíjasok, nyugdíjjárulék, nyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztárak
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:49
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet