Szakmai idegen nyelv használati területei a munkahelyen, fejlesztési lehetőségek - Mi motiválhatja a munkavállalókat az idegen nyelvtudás fejlesztésére, illetve további idegen nyelvek tanulására?

Radván Réka Tamara (2022) Szakmai idegen nyelv használati területei a munkahelyen, fejlesztési lehetőségek - Mi motiválhatja a munkavállalókat az idegen nyelvtudás fejlesztésére, illetve további idegen nyelvek tanulására? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Radván Réka Tamara E3DAEP szakdolgozat.pdf] PDF
Radván Réka Tamara E3DAEP szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Radván Réka Tamara E3DAEP szakdolgozati összefoglaló 2022.pdf] PDF
Radván Réka Tamara E3DAEP szakdolgozati összefoglaló 2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (234kB)
[thumbnail of Radván Réka Tamara E3DAEP külső konzulens szakdolgozati bírálat.pdf] PDF
Radván Réka Tamara E3DAEP külső konzulens szakdolgozati bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (394kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_EE Radván Réka Tamara.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_EE Radván Réka Tamara.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (74kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az idegen nyelvek a munkahelyen, ezen belül is az, hogy hogyan motiválhatóak a munkavállalók meglévő idegennyelvi ismereteik fejlesztésére, illetve további idegen nyelvek tanulására. Az idegennyelv-tudás fontosságára szerettem volna rávilágítani, felmérni a jelenlegi hazai állapotot az oktatásával és az általános hozzáállással kapcsolatban, és leszűkíteni ezt a munkahelyi környezetben való vizsgálatra. A szakirodalom átkutatása során több, mind Magyarországról, mind más országokból/egyetemekről származó kutatás eredményeit feldolgoztam. Megvizsgáltam az idegen nyelvtudás előnyeit és lehetőségeit mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról, és kitekintettem az egyén magánéletére gyakorolt pozitív hatására is. A mai munkaerőpiaci állapot és speciális körülmények (például: home office) elterjedésének figyelembevételével felmértem a munkáltatók munkavállalókal szembeni idegennyelvi elvárásait, az általuk biztosított képzési, illetve továbbképzési lehetőségek népszerűségét és fontosságát. Megvizsgáltam a munkavállalók munkahelyi motiválhatóságát, röviden általánosságban, és nagyobb fókuszt helyezve a munkahelyi képzésekkel kapcsolatban. A szakirodalmi kutatásom és a szakdolgozatom elkészítési helyéül választott vállalkozás jellemzőinek összevetésével hipotéziseket állítottam fel, amiket a szakirodalom segítségével dolgoztam ki és a gyakorlati kutatásom eredménye alapján vizsgáltam meg. Szakdolgozatomhoz a kutatásomat a szakmai gyakorlati helyemen végeztem, ahol kérdőíves formában végeztem felmérést a témában a dolgozók között. A kapott válaszok alapján megvizsgáltam a jelenlegi idegennyelv-tudás szintjét és a munkavégzés közbeni használati területeit a vállalatnál, illetve a képzések irányába tanusított kedvét a dolgozóknak. Megvizsgáltam a vállalkozás által jelenleg a munkavállalóknak biztosított idegennyelvi képzések és továbbképzések körülményeit és lefolyását és az azokat övező általános hangulatot. Szakdolgozatom lezárásaképpen levontam a kutatás eredményéből következtetéseimet és javaslatokat tettem a munkehelyi idegennyelvi képzések folyamatának és népszerűségének javítására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bereczky Klára
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék; PSZK
Kabir Amina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: angol nyelv, idegen nyelv, idegen nyelv ismeret, motiváció, munkahely, munkamotiváció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:38
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet