A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár beszerzési folyamatának ismertetése, szállítókkal történő kapcsolattartás bemutatása

Mike-Domán Edit (2022) A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár beszerzési folyamatának ismertetése, szállítókkal történő kapcsolattartás bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Mike-Domán Edit záródolgozat.pdf] PDF
Mike-Domán Edit záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Mike-Domán Edit záródolgozat összefoglalás.pdf] PDF
Mike-Domán Edit záródolgozat összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (328kB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat (1).pdf] PDF
Záródolgozat bírálat (1).pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (127kB)
[thumbnail of Mike-Domán Edit_FOSZK.pdf] PDF
Mike-Domán Edit_FOSZK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (432kB)

Absztrakt (kivonat)

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár beszerzési tanulmányozva és figyelembe véve a beszerzési folyamatokba, a legfontosabb megállapításom, hogy az intézmény nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzési- és beszerzési folyamatokra vonatkozó szabályok betartására, a verseny tisztaságára. A folyamat minden lépése alátámasztásra került a megfelelő dokumentumokkal. A sikeres versenyeztetés alapja az intézmény munkatársainak szakmai hozzáértése. A logisztikai folyamat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban olajozottan működik, a beszerzés tervezésétől, a raktározáson át az anyagok, termékek felhasználásig. A szolgáltatások beszerzéséhez az intézmény független szakértői energetikai tanácsadó segítségét veszi igénybe annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb döntést kerüljön meghozatalra. A tanulmányaim során megismert modellek (Krajlic-mátrix vagy Bensaou-mátrix) elemeit a költségvetési intézmények beszerzésénél nem találjuk meg, mert a mélyebb értelemben vett vevői-szállítói kapcsolat nem alakul ki a partnerek között a versenyeztetések során. Mivel minden egyes beszerzést külön-külön versenyeztetéssel folytatja az intézményt, nem áll módjában megismerni a beszállítókat, nincsenek kölcsönös interakciók a felek között. Porter öt erőmodelljéből néhányat azonban megtalálunk a költségvetési intézmények beszerzései kapcsán is. A közbeszerzések és a minimum 3 ajánlatkéréssel bonyolított beszerzések középpontjában is a beszállítók versenye áll. Új beszállítók belépésének valószínűsége elengedhetetlen, mivel minden alkalommal új pályázati kiírás történik. A beszállító alkuereje fontos tényező, mert az ajánlatok közül a legkedvezőbb elkerülésre. Megállapíthatjuk, hogy az elektronikus közbeszerzési- és beszerzési eljárások elterjedésével, azok számos előnyével, a szállítókkal való kapcsolattartás minimálisra csökkentésével. Kivételt képez a szolgáltatások folyamata, ahol minimum 1 évre, de előfordul, hogy több évre, illetőleg határozatlan időre kerül megkötésre a szerződésre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gáforné Lakatos Emese
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: beszerzés, elektronikus közbeszerzés, költségvetési intézmény, raktározás, szállítók
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:38
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet