Ingatlanpiaci változások Magyarországon a 2008-as recessziótól napjainkig

Smit Patrik (2022) Ingatlanpiaci változások Magyarországon a 2008-as recessziótól napjainkig. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SMIT_PATRIK_HWVDS3.pdf] PDF
SMIT_PATRIK_HWVDS3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozati_összefoglalás.pdf] PDF
Szakdolgozati_összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (207kB)
[thumbnail of Smit Patrik belső bírálat.pdf] PDF
Smit Patrik belső bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (244kB)
[thumbnail of Smit_Patrik_külső bírálat.pdf] PDF
Smit_Patrik_külső bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (174kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a magyarországi ingatlanpiac történéseit járom körbe a 2008-as gazdasági világválságtól napjainkig. A dolgozat fókuszában napjaink ingatlanpiaci trendjei állnak, de úgy gondolom annak megértése, hogy hogyan jutottunk el a jelenlegi helyzethez nem lehetséges anélkül, hogy ne emlékeznénk meg arról, hogy milyen folyamatok játszódtak le a 2007-2008-as gazdasági válság során, illetve az azt követő években. A munka két nagy részre oszlik, az elsőben egy szakirodalmi áttekintést teszek, ahol bemutatom, hogy a vonatkozó irodalomban hogyan értelmezik a magyar ingatlanpiac elmúlt szűk 15 éves történetét, milyen narratívák léteznek a pénzügyi és gazdasági válság ingatlanpiacra gyakorolt hatásairól. Bemutatom azt, hogy milyen keresleti és milyen kínálati viszonyok uralkodnak a lakáspiacon és ezek, hogyan változtak a 2007-2008-as gazdasági és pénzügyi válság óta. A második részben azokat a változókat mutatom be, amelyek a szakirodalom szerint az ingatlanárakat jelentősen befolyásolták az elmúlt másfél évtizedben. Ezek az egy főre jutó a GDP, a reáljövedelem alakulása, a munkanélküliségi ráta és a jegybanki alapkamat mint a hozamkörnyezet egyik meghatározó komponense. A második részben a KSH és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatokra és számsorokra támaszkodva mutatom be az elmúlt időszak tendenciáit és ezekből vonok le fontos következtetéseket. A könnyebb megértés érdekében a KSH és a Magyar Nemzeti Bank ingatlanpiac vizsgálatára alkalmazott módszertanait is be fogom mutatni, így például a lakásárindexet. A magyarországi lakáspiac helyzetét két tényező befolyásolja a leghangsúlyosabban, ez a két tényező a múlt öröksége és a kormányzati politika irányvonala. A magyarországi ingatlanpiac különlegessége a sajáttulajdonú ingatlannal rendelkezők magas aránya, ami a rendszerváltást követően alakult ki. Miután a kormányzat zászlajára tűzte az otthonteremtés támogatásának célját és számos olyan intézkedést vezetett be, amivel mesterségesen befolyásolta a szektor helyzetet, így a magyarországi lakáspiac rendkívüli mértékben kitett lett a makrogazdasági folyamatoknak és a kormányzati szerepvállalásnak. A négy évben végzett korrelációs vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az egy főre jutó GDP és a munkanélküliségi ráta szoros kapcsolatban áll az ingatlanárakkal. Ez lehet a magyarázata annak, hogy több területi eltérés tapasztalható a lakások átlagos négyzetméterárában, így például Budapest rendre az országos átlag felett helyezkedik el, míg Észak-Magyarország rendre az átlag alatt, úgy ahogy ez az egy főre jutó GDP-ben és a munkanélküliség adataiban is látszik.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Oroszné Dr. Csesznák Anita
Belső
egyetemi docens; Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék; PSZK
Székely Gáborné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ingatlanpiac, keresleti és kínálati tényezők, lakáspiac, magyarországi ingatlanpiac, MNB Lakáspiaci jelentése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:38
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet