Üzleti intelligencia mutatók, KPI-ok és Balanced Scorecard-ok készítése és alkalmazása

Varga Szabolcs (2022) Üzleti intelligencia mutatók, KPI-ok és Balanced Scorecard-ok készítése és alkalmazása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Varga_Szabolcs_H1X3ZN.pdf] PDF
Varga_Szabolcs_H1X3ZN.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (953kB)
[thumbnail of BA_O_Varga_Szabolcs.pdf] PDF
BA_O_Varga_Szabolcs.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (205kB)
[thumbnail of BA_B_Varga_Szabolcs.pdf] PDF
BA_B_Varga_Szabolcs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (639kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat.docx.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat.docx.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (222kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája elsődlegesen az Üzleti Intelligencia (Business Intelligence – BI), majd azon belül annak területei közül kettő, vagyis a KPI-ok (Key Performance Indicator – kulcs teljesítménymutató) és a Balanced Scorecard (BSC – kiegyensúlyozott mutatószámrendszer). Első részben a személyes vonatkozások után az Üzleti Intelligencia definiálása következik. Rengeteg különböző definícióval találkozhatunk, így szinte lehetetlen egy meghatározott fogalommal leírni az egészet. Kutatásom során számos szakember munkáját tanulmányoztam és foglaltam össze dolgozatom első fejezeteiben. Kitértem a BI különböző területeire is. Ezeket szintén kihívás összegyűjteni, hiszen arról sincs egyértelműen meghatározott megállapodás, hogy pontosan mennyi van és mik azok pontosan. Szakirodalmi kutatást követően kigyűjtöttem az általam legjelentősebbnek ítélt területeket, majd ezeket mutattam be, mérsékelt részletességgel. Ebből a felsorolásból kihagytam a KPI-ok és a Balanced Scorecard csoportját, hiszen azokról a következőkben írtam, kiemelt odafigyeléssel. A kulcs teljesítménymutatókkal kezdve indul ezen területek részletezése. Kialakulásának ismertetése után ezesetben is célom volt a definiálás és a fogalom körbejárása. Bemutatásra kerültek a KPI-ok kategóriái, majd ajánlottam néhány szoftvert, amelyek elősegítik sikeres alkalmazásukat. Második nagyobb téma a Balanced Scorecard. Szintén sokféle megfogalmazásról beszélhetünk az Üzleti Intelligenciához hasonlóan, azonban itt van egy alap definíció, amit a megalkotói fogalmaztak meg, még a 90-es évek elején. Az alapvető definíciók leírása után a BSC négy nézőpontját is bemutatom. Ezek után kitérek a terület mai helyzetére, a legfrissebb kutatások eredményei alapján. Végül az eddigiekben kitárgyalt kettő Üzleti Intelligencia eszköz alkalmazásának módjáról igyekszem beszámolni és segítséget nyújtani a folyamatban. A KPI-ok meghatározását, majd a Balanced Scorecard bevezetését, alkalmazását foglalom össze egymás után következő alfejezetekben. A BSC kialakítása egy több lépésből álló, hosszadalmas folyamat, amely az optimális működés elérése érdekében jelentős szakértelmet igényel. Összetettségét tekintve a KPI-ok kiválasztása kevésbé nagy kihívás, hiszen esetükben nem egy nagyobb rendszerről beszélünk, viszont fontosságukat ennek ellenére sem szabad alábecsülni. Dolgozatom végén térek rá a kritikák megfogalmazására. Kutatómunkám során szerzett tapasztalatok alapján, valamint szakértők kritikai hangvételű tanulmányait alapul véve felsorolom a Balanced Scorecard legjelentősebb gyenge pontjait. Ezek közé tartozik például a korábbiakban említettek szerint, a kialakításának összetettsége, a nagy erőforrás és szakmai tudás igénye. Végül a kritikák mellett, megoldások után is kutattam. Szakdolgozatom néhány javaslattal zárul ezek elkerülése végett, valamint egy alternatív eszköz rövid bemutatására is sor kerül, amely egyesek szerint helyettesítheti a Balanced Scorecard-ot, méghozzá annak néhány hibájának kiküszöbölésével.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Béres Dániel
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Forman Norbert
Belső
egyetemi tanársegéd; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, BI, business intelligence computer programs, KPI, teljesítménymutatók, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:38
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet