Készlet-gazdálkodás

Pataki Mária Nikolett (2022) Készlet-gazdálkodás. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Pataki_Mária_Nikolett_MSC_SZV_Készlet-gazdálkodás.pdf] PDF
Pataki_Mária_Nikolett_MSC_SZV_Készlet-gazdálkodás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Pataki_Mária_Nikolett_MSC_SZV_Készlet-gazdálkodás_összefoglaló.pdf] PDF
Pataki_Mária_Nikolett_MSC_SZV_Készlet-gazdálkodás_összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (419kB)
[thumbnail of PATAKI MÁRIA NIKOLETT.pdf] PDF
PATAKI MÁRIA NIKOLETT.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (282kB)
[thumbnail of Pataki Mária Nikolett.pdf] PDF
Pataki Mária Nikolett.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (340kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a címéből adódóan a készletgazdálkodás témakörét dolgozza fel, számvitel és vendéglátás vonatkozásában. Szerettem volna olyan témát választani, amelynek a rabjává tudok válni, amelyet kellő odaadással tudok vizsgálni és aktualitás szempontjából is naprakész. Szakirodalmi szempontból igyekeztem minél több magyarnyelvű és nemzetközi szakmai anyagot összegyűjteni online adatbázisok, könyvtárak és internetes források segítségével. A szakirodalmi kutatásban megtalálhatók a készletezéssel kapcsolatos fogalmak, a készletezés céljai, csoportosításának módjai és a benne bekövetkező változások fajtái. A számviteli oldalt erősíti az készletek esetében használt bizonylatok témája és nemzetközi számvitel szempontjából az IAS 2 standard, míg a vendéglátási oldalt a vendéglátás tevékenység szakaszainak és a készletnyilvántartó szoftvereknek a vizsgálata. Ezek mellett helyet kapnak a dolgozatban a számviteli alapelvek, a készlet nyilvántartási rendszerek és a leltározás is. A vendéglátás és a számvitel kapcsolatát az áruforgalmi mérlegsor és készlet értékelési eljárások testesítik meg. Az aktualitás mondhatni a dolgozat egészét felöleli, mivel a koronavírus járvány és a jelenlegi gazdasági helyzet függvényében vizsgálódok. Továbbá azt vizsgálom, hogy a Just In Time rendszer összehangolható-e a vendéglátás témájával. Négy kutatási kérdést és négy hipotézist fogalmaztam meg, melyek mindegyikét igyekeztem a kutatásom során megválaszolni. Ebben segítségemre voltak a kérdőív kitöltők és az interjú alanyok is a szakirodalmi kutatás mellett. A kérdőív által három szinten vizsgálódtam, úgymint vendéglátásban dolgozók, vendéglátást tanulók és az ezeken a kategóriákon kívül eső személyek. Célom a témabeli jártasság feltérképezése volt. Az interjúhoz négy szakmabeli, tapasztalt személyt kértem fel, mivel meg szerettem volna bizonyosodni a járvány vendéglátást érintő tényleges történéseiről. A kutatásom bizonyosságát szakirodalmi áttekintés, kérdőíves megkérdezés és interjúkészítés biztosította. A kapott eredmények lényegében a számvitelben és a vendéglátásban a készletezési problémák kiküszöbölésére szolgálhatnak, illetve a gyakorlatban alkalmazott elméleti tételek újra gondolásában is segítséget nyújthatnak. A kutatási kérdések érintették számviteli szempontból a mennyiségi és értékbeni készletnyilvántartás fontosságát, a FIFO módszeren kívül használható készletezési módszerek témáját, a COVID-19 járvány befolyásának vizsgálatát a vendéglátóegységek készletezésének szemszögéből és Just In Time rendszer kivitelezhetőségét a vendéglátásban némi finomítással. Mind a négy kutatási kérdést sikeresen meg tudtam válaszolni. Ugyanis számviteli szempontból épp olyan fontos a készletek mennyiségi és értékbeni nyilvántartása, mint a vendéglátásban. A FIFO módszer gyakorlati használata a mostani gazdasági viszonyok mellett a FEFO módszerrel történő kiegészítéssel lesz teljes igazán. A vendéglátóegységek készletezését a COVID-19 járvány jobban befolyásolta, mint azt gondolná akárki. A járvány nem csak a számukat csökkentette, hanem az eladási forgalmat is. A készletgazdálkodás átalakult, szűkebb étlapot, házhozszállítási opciót és elviteles kiszolgálást vezettek be a legtöbb helyen, emiatt kisebb és rendezettebb készletre volt szükség. A Just In Time rendszer bevezetése a vendéglátásban némi finomítással, ami az optimálisan minimalizált készletet jelentené üzlettípusokhoz mérten, úgymond személyre szabottan. A négy megfogalmazott hipotézist lehetőség szerint alá szerettem volna támasztani, de csak hármat sikerült, amely kimaradt, azt sikerült megcáfolnom. Az első hipotézis szerint – amely a szakirodalomnak köszönhetően beigazolódott – a készletek megfelelő nyilvántartása megkönnyíti a könyvelők, könyvvizsgálók, vendéglátóegység vezetők és beosztottak munkáját. A második hipotézis szerint a FIFO elv a legjobb készletezési módszer a vendéglátásban, amelyet a szakirodalom és a gyakorlat is alátámasztott. A harmadik hipotézis alapján az IFRS szerint készített beszámoló készletértékelési szempontból több lehetőséget kínál, mint a magyar számvitel. Ez az állítás volt a kakukktojás, mivel megegyező a magyar számvitel és a nemzetközi számvitel által kínált készletértékelés. Végül a negyedik hipotézis azt állította, hogy az optimális készlet meghatározása a vendéglátás szempontjából kulcsfontosságú, illetve üzlettípustól függ a nagysága. A szakirodalom és az interjús megkérdezések eredményeképp ezt is alá tudtam támasztani. Véleményem szerint egy előre jól megtervezett, alapos kutatást sikerült létrehoznom és véghez vinnem. Aktuális, rendszerezett és minden, számomra rendelkezésre álló információt feldolgoz a témával kapcsolatban. Szeretném a munkám mindenki figyelmébe ajánlani, akit a készletgazdálkodás vagy a készletek témája kicsit is foglalkoztat. Igyekeztem mindenki számára érthetően megfogalmazni az összegyűjtött ismereteket, illetve a kutatás eredményeit is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: készlet(ek), készletgazdálkodás, készletoptimalizálás, koronavírus-járvány (COVID-19), vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:38
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet