Digitalizáció és automatizálás a számvitelben – a könyvelés fejlődése és jövője

Hanzély Dorottya Zsófia (2023) Digitalizáció és automatizálás a számvitelben – a könyvelés fejlődése és jövője. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hanzély_Dorottya_GRJLXX.pdf] PDF
Hanzély_Dorottya_GRJLXX.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 08..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_Hanzély_Dorottya.pdf] PDF
titkosítási kérelem_Hanzély_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (285kB)
[thumbnail of BA_O_Hanzély_Dorottya.pdf] PDF
BA_O_Hanzély_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 08..

Download (150kB)
[thumbnail of biralat_hanzelydorottyazsofia.pdf] PDF
biralat_hanzelydorottyazsofia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (280kB)
[thumbnail of BA_B_Hanzély_Dorottya.pdf] PDF
BA_B_Hanzély_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (389kB)

Absztrakt (kivonat)

A saját munkahelyemen is a szemem előtt törtek be azok a programok, amelyek a folyamatokat automatizálják, ezzel időt spórolva, és más, összetettebb feladatok megoldására tudtam időmet fordítani.Ezen dolgok megélése miatt is választottam témámnak a számvitel digitalizációját és automatizációját.Dolgozatom első fejezetében áttekintem a számvitel kialakulását, fejlődését, és a mai számvitelt a gyakorlatban.Második fejezetben a számvitel fogalmára térek ki, illetve a 4. ipari forradalom gyakorolta hatásokat mutatom be a számvitel tekintetében, folytatva ezt a mai korszerű számviteli rendszerek tulajdonságaival és pár programmal, amivel munkám során találkoztam.Ezután kitérek a primer kutatásokra, amiket végeztem a témában. Interjú keretein belül öt kollégámtól kérdeztem a számvitel digitalizációjáról és automatizációjáról, a számviteli szoftverekről, a digitalizációs nyomásról, előnyökről, hátrányokról és a számvitel jövőjéről.A kérdőívemben is ezeket a témákat említem, nem titkolt céllal azért, hogy a két kutatást összehasonlíthassam és megtudjam, vajon a közvetlen környezetem és egy tágabb számviteli szakemberekből álló csoport gondolkodása mennyiben eltérő.Volt olyan kérdés, melyben eltértek a vélemények és voltak olyanok amelyben nem. Izgalmas volt a két csoport összehasonlítása, mert más kihívások elé állított. Az interjúk során egyik kérdésbőladódott a másik és sok esetben kellett a beszélgetést irányítanom, ez is mutatja, hogy ahány ember, annyiféle gondolkodás.A kérdőív egyszerű feleltválasztós, rangsorolós kérdésekből állt, az itt kapott eredmények is olykor meglepőnek bizonyultak.A számvitel jövőjét a két kutatási csoport hasonlóan látta. Számviteli szakma jövőjét számos ismert és ismeretlen tényező befolyásolja. A szakma átalakulóban van, ám nem ezen folyamat a koronavírus járvány után lassulni látszik, ám a folyamatban nyakig benne vagyunk. Az egyes interjúalanyaim és kérdőívkitöltők válasza a saját szemléletükről és gondolkodásukról is sok mindent elárul.Véleményem szerint szoftverekkel sok folyamat kiváltható, de az értő, kritikus számviteli gondolkodásra mindig lesz felvevőpiac.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, digitalizálás - digitalizáció, digitális jövő, interjúk, kérdőíves felmérés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:35
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet