Az Erdős és Fiai Cukrászda folyamatainak vizsgálata

Harnos Christopher (2023) Az Erdős és Fiai Cukrászda folyamatainak vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakmai gyakorlat beszámoló- zárdolgozat.pdf] PDF
Szakmai gyakorlat beszámoló- zárdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Záró dolgozat összefoglaló.pdf] PDF
Záró dolgozat összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (182kB)
[thumbnail of Harnos Christopher záródolgozatának bírálata és értékelése.pdf] PDF
Harnos Christopher záródolgozatának bírálata és értékelése.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)
[thumbnail of FOSZK_zarodolgozat-biralat-2023_Harnos_Christopher.pdf] PDF
FOSZK_zarodolgozat-biralat-2023_Harnos_Christopher.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (157kB)

Absztrakt (kivonat)

A Záródolgozatomban ismertetem, különböző szakirodalmi források segítségével, hogy az elmélet szerint, hogyan működik a beszerzés és az értékesítés egy vállalatnál, majd a dolgozat második felében bemutatom, hogy annál a cégnél, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, hogyan is működnek ezek a folyamatok a gyakorlatban, illetve, hogy milyen részfolyamatokban vettem részt, mint üzletvezető asszisztens.A dolgozatomban bemutatásra kerül, hogy az egyes folyamatok miként működnek egy kisebb vállalatnál. A dolgozatom célja, hogy a szakirodalmi áttekintést követően, a személyes tapasztalataimmal összevetve átfogó képet kapjak arról, hogy egy cukrászda előtt milyen fejlesztési lehetőségek állnak a jövőben, illetve, hogy egy családi vállalkozás milyen mértékben tud növekedni, hogy ne veszítse el családias jellegét, de közben ezzel párhuzamosan nagyobb profitra tegyen szert.A dolgozat elkészítése során nagyon sok különböző folyamatot kísértem figyelemmel annak érdekében, hogy megfelelő ismeretet szerezzek arról, hogy milyen módon és milyen erőforrások segítségével működhet a vállalkozás évek óta sikeresen.Természetesen a tulajdonos elhivatottsága és a szeretete a szakma iránt nagyon meghatározó a teljes vállalkozás életében. Tapasztalataim alapján a vezető személye és munkához való hozzáállás nagyban meghatározza a munkavállalók napi motiváltságát és a légkört a munkahelyen. Ahol több csapat dolgozik nap mint nap külön és együtt is elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, illetve a vezetők és beosztottak közötti kommunikációra is nagy hangsúlyt kell fektetni, emellett az alkalmazottak megfelelő irányítása és a vezetőség részéről a kielégítő tájékoztatás a beosztottak felé is a napi gyakorlat része kell, hogy legyen.Legnagyobb tanulságként a szakmai gyakorlatról mindenképpen az emberekkel való kommunikáció fontosságát, illetve a csapatmunka elsajátítását emelném ki. A kommunikáció fontossága, a vevőkkel való kommunikációra, és a csapaton belüli kommunikációra is értendő, hiszen ez mindennek az alapja, emellett a csapatmunka fontossága is elengedhetetlen egy olyan munkahelyen, ahol nagyban függ a teljesítményünk az együttműködés sikerességének mértékétől.Rengeteg emberi erőforráson múlik a cukrászda működése, ezért a munkaszervezés véleményem szerint sokkal nehezebb egy olyan közegben, ahol bizonyos folyamatokat ugyan gépek látnak el, de az elvégzendő feladatok döntő többségéhez személyes munkavégzés szükséges. Többek között ezt is gondolom a munkám legnehezebb részének, hiszen üzletvezető asszisztensként több embert gyakran koordinálnom kell, de minden esetben felügyelnem és ellenőriznem.Egy ilyen jellegű munkakörben fontos tulajdonságnak tartom a talpraesettséget és a jó problémamegoldó készséget is, ugyanis sok olyan feladat merül fel a napi munkavégzés során, amelyre hirtelen kell reagálnunk és megoldást keresnünk. Emellett a jó kommunikációs készség és a türelem is nagyon fontos, ugyanis a jó kommunikáció az alapja egy kellemes munkakörnyezet meglétének, illetve a kommunikáció nem csupán a cukrászda dolgozóival fontos, hanem a cukrászda vendégeivel is, hiszen szolgáltatást nyújtunk a vendégeknek, amely olykor különleges odafigyelést igényel, hogy a dolgozók és a vendégek is a nap végén elégedettek legyenek.Összességében a szakmai gyakorlat a cukrászdában nem csupán a dolgozatom elkészítéséhez járult hozzá, hanem megtapasztalhattam, hogyan működik egy vállalkozás a gyakorlatban és milyen is egy csapat részének lenni. A csapatmunka fontossága nem elhanyagolható egy olyan munkahelyen, ahol ennyi ember dolgozik együtt több helyen párhuzamosan a siker érdekében. A problémamegoldó képességem sokat fejlődött a szakmai gyakorlatom alatt, ugyanis szinte napi rendszerességgel ütközünk kisebb, vagy nagyobb akadályokba. Ahhoz, hogy a cukrászda gördülékenyen működjen, és hogy a vendégek ne észleljenek az esetleges problémákból semmit, muszáj gyorsan reagálnunk és megoldani az adott helyzetet.Természetesen az idő a cukrászdát igazolja, hiszen több mint 10 éve működik sikeresen annak ellenére, hogy az elmúlt évek során több nehezítő tényező is érte a vendéglátóipart Magyarországon, és a világ minden táján egyaránt. A fejlesztési javaslataim csupán ajánlások annak érdekében, hogy a cukrászda a jelenleginél is jobban teljesíthessen a jövőben.A sikeres üzletet nem csak a visszatérő vendégek igazolják. A cukrászda 2018 óta négyszer is bekerült a Dining Guide Magyarország Top 25 cukrászdája közé. Illetve sok egyéb gasztronómiával foglalkozó magazin és oldal is írt már ajánlást a cukrászdáról. A szakmai sikerek és az elégedett vendégek mind az alázatos munkának köszönhetőek, amelyet a tulajdonos évek óta töretlenül végez az alkalmazottak segítségével.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: árpolitika, beszerzés, értéklánc, háttérismeretek, marketing, marketing mix, munkaszervezés, szoftverek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:33
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet