Dating Central Europe Zrt. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Nagy Dániel Gábor (2023) Dating Central Europe Zrt. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Nagy Dániel Gábor_M7BSPW_Záródolgozat.pdf] PDF
Nagy Dániel Gábor_M7BSPW_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. Május 08..

Download (3MB)
[thumbnail of Titoktartási nyilatkozat_Nagy Dániel Gábor.pdf] PDF
Titoktartási nyilatkozat_Nagy Dániel Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (228kB)
[thumbnail of Nagy Dániel Gábor_M7BSPW_ZáródolgozatÖsszefoglaló.pdf] PDF
Nagy Dániel Gábor_M7BSPW_ZáródolgozatÖsszefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. Május 08..

Download (310kB)
[thumbnail of Nagy_Dániel_Gabor_FOSZK_biralat.pdf] PDF
Nagy_Dániel_Gabor_FOSZK_biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (174kB)
[thumbnail of NagyDánielGábor_ZáródolgozatBírálat_Aláírt.pdf] PDF
NagyDánielGábor_ZáródolgozatBírálat_Aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>A szakdolgozat vizsgálandó témája a Dating Central Europe Zrt. volt, amelyet vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi szempontok alapján elemeztem a 2016-2022 év között. Az elmúlt 6 év a vállalatból elég sok mindent megmutatott, hogy milyen is egy külső befektető bevonása a cég életébe. A cég az elmúlt pár évben nem igazán eredményes felvásárlásokat csinált, mivel egy teljesen agresszív finanszírozási formát választott, amely hatalmas rizikóval jár a cég számára. Ezáltal, hogy pénzügyileg most stabilizálja magát a cég ezért jó pár nem profitáló randioldalt be kell zárnia. Bemutatásra került a cég fő profilja, amely az online randevúoldalak. Horizontális és vertikális mérlegelemzés mutatóival elemeztem elsősorban a vállalatot így a vagyoni helyzetet szépen lehetett látni. A külső tőke bevonása 2019-ben nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat ilyen mértékben tudott nőni. A finanszírozást külső tőkéből végezték, ezért az eladósodottság fokozódott. Ezt jelenleg a cég próbálja stabilizálni.</p> <p>A pénzügyi helyzetük terén is 2019-ben volt egy fordulópont az előtt egy stabil pénzügyi helyzete volt a vállalatnak, néha egy-egy cég felvásárlással nem egy agresszív politikát folytatva. Ez után a cég kötelezettségeinek aránya iramosan megnőtt, mivel rövid lejáratú tőkével is finanszírozták a terjeszkedést külföldre, ami nettó forgótőkét negatívan eredményezte. A likviditási mutatók a pénzügyi tervezés fontossága, mert a cég fizetőképessége veszélybe kerülhet, azonban ezt a cég 2022-re javította, mert a hosszú lejáratú hiteleket kapott kapcsolt vállalkozásoktól, valamint a felvett hosszú lejáratú hitelekkel tudták finanszírozni a rövid lejáratú kötelezettségeket. A pénzügyi műveletek nagy mértékben elősegítették a nagy adózott eredmény változását. A ROA mutatóval vizsgáltuk az eszközök eredmény termelő képességét, de a tartós részesedések növekedésével a mérlegfőösszeg nőtt. Ezek az eszközök nem vettek részt közvetlenül a termelésben, így a ROA mutató is 2022-re már csak 2,3% volt. Kijelenthetjük, hogy a felvásárlások negatívan hatottak a vállalat jövedelmezőségére. </p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Urbán János
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adatsorok elemzése, belső irányítási rendszer, cégelemzés, pénzügyi számvitel, szakdolgozat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:33
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet