Az infláció. A magas inflációs környezet kialakulása a 2020-23-as években. A piaci szereplők üzleti magatartásának, fogyasztói ár-alakításának vizsgálata inflációs környezetben, különösen az élelmiszeripari szegmensben.

Braun Bálint (2023) Az infláció. A magas inflációs környezet kialakulása a 2020-23-as években. A piaci szereplők üzleti magatartásának, fogyasztói ár-alakításának vizsgálata inflációs környezetben, különösen az élelmiszeripari szegmensben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Braun_Bálint_WGBKWN.pdf] PDF
Braun_Bálint_WGBKWN.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Braun_Bálint.pdf] PDF
BA_O_Braun_Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (153kB)
[thumbnail of Braun Bálint bírálat nappali alap Ábel István.pdf] PDF
Braun Bálint bírálat nappali alap Ábel István.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (213kB)
[thumbnail of BA_B_Braun_Bálint.pdf] PDF
BA_B_Braun_Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;">2023 tavaszán, a dolgozat írásakor számos friss, markáns történésen van túl a világ és benne Magyarország gazdasága. A koronavírus-válság, orosz-ukrán háború, energiapiaci krízis, Oroszországra kivetett szankciók és a 2022-es egész éves aszályos időjárás gyors és sok szálon összekapcsolódó folyamatként rengették meg a gazdaságot, és az infláció nagymértékű felfutásához vezettek. A fogyasztói árindex évtizedes magasságokba emelkedett, amely a társadalom egészét érinti és sokakat nehéz helyzetbe hoz. A dolgozat az infláció definíciójának, sokrétű jelentésének és klasszikus kialakulási módozatainak megismerése után bemutatja a koronavírus kirobbanása óta eltelt történéseket, különös hangsúlyt fektetve azok általános árszínvonalra gyakorolt hatásaira. Az ok-okozati viszonyok és historikus leírás a 2022-re Európa-szerte jelentős infláció felfutásáig vezető összefüggéseket mutatják be, a téma előrehaladtával a hangsúlyt az egyik legsúlyosabb területre, az élelmiszerpiacra helyezve. A kontextus teljes megértéséhez szükséges mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi viszonyokról, specifikus állami intézkedésekről is szó esik, a téma végső kibontakozásában pedig már főként Magyarország és az ország Európában egyedülálló mértékű élelmiszer-inflációja kerül középpontba. A kiugró érték mögött meghúzódó folyamatok alátámasztása egy konkrét termékcsoport árazásának vizsgálatával történik, amely az élelmiszer-forgalmazók titkos árazási stratégiája és konkrét vállalati belső információk nélkül is jól értelmezhető. A kialakult helyzet nyugtalanságot, alternatív árazási stratégiák alkalmazását és esetenként többlethaszon-szerzési lehetőséget hozott, amelyek fenntartották az önmagát gerjesztő inflációs pályát, és amelyeket csak lassan tud korrigálni az újra fokozódó piaci verseny.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr.habil. Ábel István
Belső
egyetemi tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Vajda Krisztina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: energiaválság, élelmiszeripar, fogyasztói ár, infláció, kiskereskedelem, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:30
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet