Az infláció. A magas inflációs környezet kialakulása a 2020-23-as években. A piaci szereplők üzleti magatartásának, fogyasztói ár-alakításának vizsgálata inflációs környezetben, különösen az élelmiszeripari szegmensben.

Braun Bálint (2023) Az infláció. A magas inflációs környezet kialakulása a 2020-23-as években. A piaci szereplők üzleti magatartásának, fogyasztói ár-alakításának vizsgálata inflációs környezetben, különösen az élelmiszeripari szegmensben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Braun_Bálint_WGBKWN.pdf] PDF
Braun_Bálint_WGBKWN.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Braun_Bálint.pdf] PDF
BA_O_Braun_Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (153kB)
[thumbnail of Braun Bálint bírálat nappali alap Ábel István.pdf] PDF
Braun Bálint bírálat nappali alap Ábel István.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (213kB)
[thumbnail of BA_B_Braun_Bálint.pdf] PDF
BA_B_Braun_Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

2023 tavaszán, a dolgozat írásakor számos friss, markáns történésen van túl a világ és benne Magyarország gazdasága. A koronavírus-válság, orosz-ukrán háború, energiapiaci krízis,Oroszországra kivetett szankciók és a 2022-es egész éves aszályos időjárás gyors és sok szálon összekapcsolódó folyamatként rengették meg a gazdaságot, és az infláció nagymértékű felfutásához vezettek. A fogyasztói árindex évtizedes magasságokba emelkedett, amely a társadalom egészét érinti és sokakat nehéz helyzetbe hoz.A dolgozat az infláció definíciójának, sokrétű jelentésének és klasszikus kialakulási módozatainak megismerése után bemutatja a koronavírus kirobbanása óta eltelt történéseket, különös hangsúlyt fektetve azok általános árszínvonalra gyakorolt hatásaira. Az ok-okozati viszonyok és historikus leírás a 2022-re Európa-szerte jelentős infláció felfutásáig vezető összefüggéseketmutatják be, a téma előrehaladtával a hangsúlyt az egyik legsúlyosabb területre, az élelmiszerpiacra helyezve.A kontextus teljes megértéséhez szükséges mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi viszonyokról, specifikus állami intézkedésekről is szó esik, a téma végső kibontakozásában pedig már főként Magyarország és az ország Európában egyedülálló mértékű élelmiszer-inflációja kerül középpontba.A kiugró érték mögött meghúzódó folyamatok alátámasztása egy konkrét termékcsoport árazásának vizsgálatával történik, amely az élelmiszer-forgalmazók titkos árazási stratégiája és konkrét vállalati belső információk nélkül is jól értelmezhető. A kialakult helyzet nyugtalanságot, alternatív árazási stratégiák alkalmazását és esetenként többlethaszon-szerzési lehetőségethozott, amelyek fenntartották az önmagát gerjesztő inflációs pályát, és amelyeket csak lassan tud korrigálni az újra fokozódó piaci verseny.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: energiaválság, élelmiszeripar, fogyasztói ár, infláció, kiskereskedelem, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:30
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet