Állami támogatások elszámolása, kezelése a Magyar Labdarúgó Szövetség gazdálkodásában

Horváth Bence (2023) Állami támogatások elszámolása, kezelése a Magyar Labdarúgó Szövetség gazdálkodásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Horváth_Bence_RKZWO5.pdf] PDF
Horváth_Bence_RKZWO5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Horváth_Bence_RKZWO5_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Horváth_Bence_RKZWO5_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (209kB)
[thumbnail of BA_O_Horváth_Bence.pdf] PDF
BA_O_Horváth_Bence.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 06..

Download (322kB)
[thumbnail of Horváth Bence_b_j_sport, támogatás.pdf] PDF
Horváth Bence_b_j_sport, támogatás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (171kB)
[thumbnail of BA_B_Horváth_Bence.pdf] PDF
BA_B_Horváth_Bence.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (809kB)

Absztrakt (kivonat)

A magyar labdarúgás története évszázados múltra tekint vissza, ennek alapja a Magyar Labdarúgó Szövetség. Amelynek legfőbb célja, hogy megismertesse széleskörűen a labdarúgást, ösztönözve a fiatalokat a sport szeretetére. Személyesen számomra rendkívül jelentős fontossággal bír a magyar labdarúgás helyzete, ugyanis 7 éves koromtól élsportoló voltam, a labdarúgás szerves részét képezte az életemnek az iskolai tanulmányaim mellett egész életemben. Édesapám korábbi NBI-es, válogatott labdarúgó, így gyakorlatilag mondhatjuk, hogy születésemtől kezdve része az életemnek a sport. Ezekben az években megtapasztalhattam a labdarúgás sportolói oldalát, azonban középiskolai tanulmányaim befejezése óta már a sport finanszírozási oldala foglalkoztat. Több, mint egy éve dolgozom a Magyar Labdarúgó Szövetség Gazdasági Osztályán. Így a témaválasztást nagy mértékben indokolja mindennapi munkavégzésem.Szakdolgozatom első részében kifejtem a sportfinanszírozással kapcsolatos általános tényezőket a szakirodalmak segítségével. Ezt követően bemutatom a labdarúgás finanszírozásával kapcsolatos hazai és nemzetközi körülményeket, melyek során kiemelten vizsgálom a Magyar Labdarúgó Szövetség gazdálkodását és támogatási rendszerét.Kutatásom kezdetén az alábbi hipotéziseket fogalmaztam meg:1. Az elmúlt évek változásai pozitívan hatottak a sporteredményekre.2. A támogatási rendszer ösztönzi és segíti az elsőosztályú csapatokat az utánpótláscsapatokból kikerülő tehetséges fiatal játékosok megtalálására, felkészítésére.A kutatásomhoz készítettem egy kérdőívet, amelyet jelentős arányban sportegyesületek töltöttek ki. Illetve készítettem interjúkat is annak érdekében, hogy teljeskörűen tudjam vizsgálni a támogatási rendszer működését, valamint az állami támogatásokat. Egy-egy interjút készítettem a Magyar Labdarúgó Szövetség Támogatáskezelési osztályvezetőjével, illetve aMagyar Labdarúgó Szövetség TAO Ellenőrzési osztályvezetőjével is. Annak érdekében, hogy a sportegyesületek oldalát is tudjam vizsgálni, a Ferencvárosi Torna Club-al is készítettem egy strukturált interjút, amely alapján betekintést nyerhettem a támogatásokhoz kapcsolódó alapvető információkhoz.Kutatásom végén az első hipotézisemet teljes mértékben igazolta a kapott eredmény, azonban a második hipotézisemet csak részben igazolta. Abszolút megfigyelhető a pozitív fejlődési folyamat az elmúlt években, azonban azt nem jelenthetjük ki egyelőre teljes mértékben, hogy a megfogalmazott stratégiai célokat elérte a magyar labdarúgás. Ehhez kapcsolódóan a támogatási rendszer egy jó alapot szolgáltat, de még további fejlesztésekre, módosításokra is szükség lehet a megfogalmazott célok eléréséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami támogatások, labdarúgás, sportegyesület, sportstratégia, sporttámogatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:30
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet