Balluff Elektronikai Kft. készletgazdálkodásának vizsgálata, és a bevezetett készletcsökkentési lépések elemzése

Kiss-Tóth Bence (2023) Balluff Elektronikai Kft. készletgazdálkodásának vizsgálata, és a bevezetett készletcsökkentési lépések elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Kiss-Toth_Bence_R907BW.pdf] PDF
Kiss-Toth_Bence_R907BW.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_R907BW.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_R907BW.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (78kB)
[thumbnail of SZTK_O_Kiss-Tóth_Bence.pdf] PDF
SZTK_O_Kiss-Tóth_Bence.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (203kB)
[thumbnail of 4073_001.pdf] PDF
4073_001.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (197kB)
[thumbnail of Kiss-Tóth Bence_belső bírálat_NK.pdf] PDF
Kiss-Tóth Bence_belső bírálat_NK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (201kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;">A dolgozat a Balluff Elektronikai Kft készletgazdálkodását vizsgálja a 2017-2022 közötti időszakban. A cég termékportfóliója rendkívül széles, egyedi vevői rendelések és rövid határidők jellemzik. Ezek a vállalások a vevők felé egy nagyon rugalmas és precíz készletgazdálkodást követelnek meg. A sokféle alapanyag beszerzése és tárolása, illetve az ingadozó vevői rendelésállomány különösen nehézzé teszik az optimális készletszintek meghatározását. Dolgozatomat a készletgazdálkodás elméleti hátterének bemutatásával kezdem. Azt próbálom körbejárni, hogy mik a legfontosabb feladatai a készletezési politikának, hogyan épül fel és milyen eszközök állnak rendelkezésre a készletek tervezéséhez. Ezen kívül bemutatom a készletgazdálkodási modellek fejlődéstörténetét, két alap modellre (MOQ és EOQ) pedig részletesebben is kitérek. A Balluff 2017- től 2021-ig tartó időszak mérleg és eredménykimutatásai szolgáltatják a pénzügyi elemzés alapját. Különböző mutatószámok segítségével bemutatom a vállalat forgóeszközgazdálkodását, a likviditási és a hatékonysági helyzet alakulását. A pénzügyi eredmények elemzésén túl a vállalatirányítási rendszerből kinyert készletadatok vizsgálata képezi a dolgozat másik fontos részét. Itt az ABC analízissel a készletösszetételt vizsgálom, elsősorban a lassan forgó készletekre fókuszálva. Bemutatom mik azok az elemek az SAP rendszerben, amik a MRP (Material Requirement Planning) keresztül alakítják a készletszinteket és az újra beszerzendő mennyiségeket. 2019-ben, főleg a kereslet visszaesése miatt, a vállalat készletcsökkentési projektbe fogott. A dolgozat záró fejezetében ennek a projektnek a főbb céljait és mérföldköveit és az elért eredményeket mutatom be.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy, adó illeték vám

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Györffy Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: eszközgazdálkodás, készletcsökkentés, készletezési politika, készletgazdálkodás, készletgazdálkodási modellek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:30
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet