SWOT-analízis a Büchl Hungaria Kft-nél. Kihívások és lehetőségek a hulladékgazdálkodási ágazatban.

Mogyorósi Judit (2023) SWOT-analízis a Büchl Hungaria Kft-nél. Kihívások és lehetőségek a hulladékgazdálkodási ágazatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf] PDF
Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (8MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (782kB)
[thumbnail of BA_O_Mogyorósi_Judit.pdf] PDF
BA_O_Mogyorósi_Judit.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (317kB)
[thumbnail of biralat_mogyorosijudit.pdf] PDF
biralat_mogyorosijudit.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (260kB)
[thumbnail of BA_B_Patonai_Eszter.pdf] PDF
BA_B_Patonai_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>A szakdolgozat készítője 2017-től, immár hatodik éve dolgozik mérlegképes könyvelőként a Büchl Hungaria Kft-nél, amely időszak alatt átfogó ismeretekre tett szert a vállalat számviteli és munkaügyi rendszerével kapcsolatban.</p> <p>Az így megszerzett ismeretekre alapozva a szerző igyekszik végig vinni és feltárni a vállalatot érő külső kihívásokat és kínálkozó lehetőségeket, továbbá sorra venni belső erősségeit és gyengeségeit a SWOT-analízis munkamódszerére támaszkodva.</p> <p>A külső környezet megismerését annak szintekre bontása segíti, amely során a három beazonosított és elkülönített szint mindegyikén egy-egy jól ismert elemzési módszer mentén történik a lehetőségek és kihívások felmérése, beazonosítása. </p> <p>A legtágabb, makrokörnyezet esetében hat további – politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, természeti és jogi - dimenzió vizsgálata történik a PESTEL-módszer segítségével. A köztes, iparági környezet elemzése Porter öt erő modelljére támaszkodva valósul meg, amely külön-külön vizsgálat alá vonja az iparági verseny intenzitását, a potenciális új belépők jelentette fenyegetést, a vevők és szállítók alkuerejét, valamint a helyettesítő termékek fenyegetését. Míg a versenykörnyezet felmérésére a stratégiai csoportelemzés, valamint a versenytárs-elemzés módszerei mentén kerül sor.</p> <p>A vállalati belső környezetben vizsgálódva tárhatók fel az erősségek és gyengeségek, amelyek Wernerfelt nevével fémjelzett erőforrásalapú-megközelítés mentén felépített struktúra szerint haladva ismerhetők meg.</p> <p>Az alapos módszertani feldolgozás mellett a minél szélesebb tudás-bázis és nézőponti sokszínűség elősegítése érdekében a szerző saját tapasztalatain túlmenően a vállalat szellemi munkavállalói körében felvett kérdőív eredményei is alapját képezik az elkészült SWOT-analízisnek. </p> <p>Az elemző munka iránti igényt egyrészről a vállalatot az elmúlt években érő kihívások (Covid-járvány, forintgyengülés, infláció, munkaerőhiány, jogszabályi környezet módosulása), másrészről az ügyvezető váltás következtében megváltozott, kiszélesedett információigény kielégítésének szükségszerűsége teremtették meg.</p> <p>Az elkészült dolgozat célja a stratégiaalkotás segítése a döntéshozók tájékoztatásán, lényeges szempontokkal, problémahalmazokkal kapcsolatos figyelemfelkeltésén keresztül. </p> <p>&nbsp;</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK
Patonai Eszter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: erőforrások elemzése, hulladékgazdálkodás, kérdőíves felmérés, környezetelemzés, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:29
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet