SWOT-analízis a Büchl Hungaria Kft-nél. Kihívások és lehetőségek a hulladékgazdálkodási ágazatban.

Mogyorósi Judit (2023) SWOT-analízis a Büchl Hungaria Kft-nél. Kihívások és lehetőségek a hulladékgazdálkodási ágazatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf] PDF
Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (8MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Mogyorósi_Judit_LVA2ZP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (782kB)
[thumbnail of BA_O_Mogyorósi_Judit.pdf] PDF
BA_O_Mogyorósi_Judit.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 05..

Download (317kB)
[thumbnail of biralat_mogyorosijudit.pdf] PDF
biralat_mogyorosijudit.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (260kB)
[thumbnail of BA_B_Patonai_Eszter.pdf] PDF
BA_B_Patonai_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat készítője 2017-től,immár hatodik éve dolgozik mérlegképes könyvelőként a Büchl Hungaria Kft-nél,amely időszak alatt átfogó ismeretekre tett szert a vállalat számviteli ésmunkaügyi rendszerével kapcsolatban.Az így megszerzett ismeretekrealapozva a szerző igyekszik végig vinni és feltárni a vállalatot érő külsőkihívásokat és kínálkozó lehetőségeket, továbbá sorra venni belső erősségeit ésgyengeségeit a SWOT-analízis munkamódszerére támaszkodva.A külső környezet megismerését annakszintekre bontása segíti, amely során a három beazonosított és elkülönítettszint mindegyikén egy-egy jól ismert elemzési módszer mentén történik alehetőségek és kihívások felmérése, beazonosítása. A legtágabb, makrokörnyezet esetébenhat további – politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, természeti ésjogi - dimenzió vizsgálata történik a PESTEL-módszer segítségével. A köztes,iparági környezet elemzése Porter öt erő modelljére támaszkodva valósul meg,amely külön-külön vizsgálat alá vonja az iparági verseny intenzitását, apotenciális új belépők jelentette fenyegetést, a vevők és szállítók alkuerejét,valamint a helyettesítő termékek fenyegetését. Míg a versenykörnyezet felmérésérea stratégiai csoportelemzés, valamint a versenytárs-elemzés módszerei menténkerül sor.A vállalati belső környezetbenvizsgálódva tárhatók fel az erősségek és gyengeségek, amelyek Wernerfeltnevével fémjelzett erőforrásalapú-megközelítés mentén felépített struktúraszerint haladva ismerhetők meg.Az alapos módszertani feldolgozásmellett a minél szélesebb tudás-bázis és nézőponti sokszínűség elősegítéseérdekében a szerző saját tapasztalatain túlmenően a vállalat szellemimunkavállalói körében felvett kérdőív eredményei is alapját képezik az elkészültSWOT-analízisnek. Az elemző munka iránti igénytegyrészről a vállalatot az elmúlt években érő kihívások (Covid-járvány,forintgyengülés, infláció, munkaerőhiány, jogszabályi környezet módosulása),másrészről az ügyvezető váltás következtében megváltozott, kiszélesedettinformációigény kielégítésének szükségszerűsége teremtették meg.Az elkészült dolgozat célja astratégiaalkotás segítése a döntéshozók tájékoztatásán, lényeges szempontokkal,problémahalmazokkal kapcsolatos figyelemfelkeltésén keresztül.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: erőforrások elemzése, hulladékgazdálkodás, kérdőíves felmérés, környezetelemzés, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:29
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet