Egy állami szervezet IT infrastruktúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek

Bodó Gábor (2023) Egy állami szervezet IT infrastruktúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bodó_Gábor_XIBGXS.pdf] PDF
Bodó_Gábor_XIBGXS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. Május 04..

Download (2MB)
[thumbnail of Bodó_Gábor_Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Bodó_Gábor_Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Bodó_Gábor.pdf] PDF
BA_O_Bodó_Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. Május 04..

Download (501kB)
[thumbnail of Bodo_Gabor-biralat.pdf] PDF
Bodo_Gabor-biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (39kB)
[thumbnail of BA_B_Bodó_Gábor.pdf] PDF
BA_B_Bodó_Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Szakdolgozatom elején felvezettem, hogy miről fogok írni. Az eső felében inkább csak elméleti szinten mutattam be a választott témámat. Fontosnak tartottam ezeket leírni, ugyanis részben erre épült fel a szakdolgozat második fele, meg szerettem volna leírni 1-1 fontosabb háttérinformációt is a választott témámról. Ezt az elméletiesebb részt egy technológiai háttérrel kezdtem, melyben bemutattam az internet, valamint az informatika fejlődését a vállalatoknál. Ezután összegyűjtöttem az informatikai hálózatok fontosabb elméleti részeit, itt mindenképp ki akartam térni az OSI modellre. Ezt követte maga az IT architektúra meghatározásának rövidebb bemutatása, majd az informatika jelentősége a vállalatok életében. Végezetül maga a vállalati IT infrastruktúra általános jellemzőit írtam le, valamint kicsit részletesebben bemutattam a felhőalapú számítástechnikát, ezzel befejezve szakdolgozatom első felét.</p> <p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Szakdolgozatom második felében már csak a munkahelyemet mutattam be a választott témámmal kapcsolatban. Ezt próbáltam mind hardveres, valamint szoftveres oldalról is megközelíteni. Hardveres oldalon próbáltam minél részletesebben bemutatni az előforduló hálózati eszközöket, valamint elhelyezkedésüket a szervezetnél. Szoftveres oldalon pedig próbáltam bemutatni az olyan szoftvereket, amelyek elengedhetetlenek egy szervezet hálózatának kiépítésénél. Ebben a részben mindenképp ki akartam térni az IT infrastruktúra egyik legfontosabb elemére, a biztonságra. Végezetül pedig leírtam az informatikus kollégáim, valamint a saját meglátásom alapján felmerülhető fejlesztési lehetőségeket, kollégáim, valamint általam jónak látott megoldásokkal/javaslatokkal. Ennél részletesebben is be tudtam volna mutatni a témakörömet, de a terjedelem limitálása sajnos korlátokat szabott.</p> <p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Munkám során volt lehetőségem rálátni a szervezet összes informatikai berendezésére, valamint arra is, hogy az ezek által alkotott belső hálózat milyen hatásosan tudja segíteni az alkalmazottakat a mindennapi munkájukban. Így egy kicsit jobban átlátva ezt a témakört bátran ki merem jelenteni, hogy IT architektúra nélkül egyik cég se tartana ott, ahol most tart, ez adja meg minden cég/szervezet infrastruktúrájának az alapját. Valamint, ha nem fejlődtek volna ilyen mértékben a vállalati hálózatok még ennyien se tudtak volna dolgozni ebben a vírushelyzetben, ugyanis nem lett volna lehetőség arra, hogy otthonról tudják ugyanazt a munkát végezni VPN kapcsolattal a cég belső hálózatán, mint amit bent a munkahelyüknél végeznek.</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bendes László
Belső
Mesteroktató; Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék; PSZK
Bíró Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Active Directory, biztonság, fejlesztés(ek), hálózat, hálózati számítógép, informatika, infrastruktúrafejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:28
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet