Az érzelmi intelligencia jelentősége a vezetői munkában, hatása a szervezeti elkötelezettségre és a szervezeti kultúra megítélésére

Murányi Sára (2023) Az érzelmi intelligencia jelentősége a vezetői munkában, hatása a szervezeti elkötelezettségre és a szervezeti kultúra megítélésére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Murányi_Sára_CD7TZE.pdf] PDF
Murányi_Sára_CD7TZE.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi kerelem - aláírt.pdf] PDF
Titkositasi kerelem - aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (279kB)
[thumbnail of BA_O_Murányi_Sára.pdf] PDF
BA_O_Murányi_Sára.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 07..

Download (234kB)
[thumbnail of Bírálat_MurányiS.pdf] PDF
Bírálat_MurányiS.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (166kB)
[thumbnail of Murányi Sára_ külső konzulensi szakdolgozat bírálat.docx.pdf] PDF
Murányi Sára_ külső konzulensi szakdolgozat bírálat.docx.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (424kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;">ÖSSZEFOGLALÁS</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a munkaerőpiacon a vezetők fejlesztése és az elkötelezettségük növelése, mivel kiemelten fontos szerepet játszanak a vállalatok sikerében. Szakdolgozatomban a vezetői érzelmi intelligencia összefüggéseit vizsgálom a szervezeti elkötelezettség mértékével és preferált szervezeti kultúra jellemzőkkel.</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">HIPOTÉZIS&nbsp;</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">A kutatásom hipotézise szerint a vezetők érzelmi intelligenciája befolyásolja a saját szervezeti elkötelezettségük mértékét, illetve hatással van arra, hogy milyen szervezeti kultúrát részesítenek előnyben, tartanak ideálisnak. MÓDSZER Előfeltételezéseim vizsgálatára kvantitatív módszert választottam, az adatgyűjtéshez három különböző kérdőívet felhasználva. Az érzelmi intelligencia méréséhez a TEIQue, a szervezeti elkötelezettséghez pedig az OCQ kérdőívek validált magyar nyelvű fordítását alkalmaztam, illetve saját kérdőívet készítettem a szervezeti kultúra preferenciák megismeréséhez. Összesen 45 válasz érkezett a szervezet vezető beosztású tagjaitól. A beérkezett válaszokat SPSS szoftver segítségével elemeztem.</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">EREDMÉNYEK</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">Előfeltételezéseim részben beigazolódtak. A vezetők érzelmi intelligenciája pozitívan befolyásolja az elkötelezettségük mértékét, tehát minél magasabb az összesített pontszám az érzelmi intelligencia kérdőíven, annál nagyobb valószínűséggel számol be a vezető magas elkötelezettségről a szervezet irányába. Nem találtam azonban jelentős különbséget az átlagos és a magas érzelmi intelligenciájú csoportba sorolt vezetők szervezeti kultúra preferenciája között, ugyanis mindkét csoport előnyben részesítette, vonzóbbnak ítélte azokat a szervezeteket, ahol nagyobb hangsúly helyeződik a csapatmunkára, az együttműködésre és a munkavállalók jól-létére.&nbsp;</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">DISZKUSSZIÓ</p><p dir="ltr" style="text-align:left;">Bár a kissé alacsony elemszám és a nem reprezentatív mintavétel limitálja a kapott eredmények általánosíthatóságát, a szervezetek számára mégis hasznos lehet a feltárt összefüggés az érzelmi intelligencia és a szervezeti elkötelezettség mértéke között. Felhasználására, további kutatásokat követően, elsősorban a vezetői kiválasztás és fejlesztés területén nyílik lehetőség.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Göndör András
Belső
óraadó tanár; Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék
Makovecz Elisabeth
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elkötelezettség, érzelmi intelligencia, szervezeti kultúra, vállalati vezetők, vezetői készség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:27
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet