Karrierfejlődési célú hallgatói készségalapú mentorálás: avagy célkitűzéstől a megvalósításig

Kardos Krisztina (2023) Karrierfejlődési célú hallgatói készségalapú mentorálás: avagy célkitűzéstől a megvalósításig. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of kardos_krisztina_MSC_VSZ_karrierfejlodesi celu hallgatoi keszsegalapu mentoralas.pdf] PDF
kardos_krisztina_MSC_VSZ_karrierfejlodesi celu hallgatoi keszsegalapu mentoralas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of kardos_krisztina_osszefoglalas.pdf] PDF
kardos_krisztina_osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (133kB)
[thumbnail of Kardos Krisztina_szakmai összegző kérdés_témavezetőtől_avdhA3-84d8804d-dd1e-4d43-8e4c-5791f65d3d16.pdf] PDF
Kardos Krisztina_szakmai összegző kérdés_témavezetőtől_avdhA3-84d8804d-dd1e-4d43-8e4c-5791f65d3d16.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (626kB)
[thumbnail of VF kardos k.pdf] PDF
VF kardos k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (346kB)
[thumbnail of KARDOS_KRISZTINA_VSZ bírálati lap_FülöpMelindaZsófia.pdf] PDF
KARDOS_KRISZTINA_VSZ bírálati lap_FülöpMelindaZsófia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (329kB)

Absztrakt (kivonat)

Akarrierfejlődési célú hallgatói készségalapú mentorálás dolgozatom alanyai aBudapesti Gazdasági Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Kar alapképzésein tanulómotivált hallgatói. A dolgozat célja az volt, hogy fiatal, lelkes, pályakezdőhallgatókat mentoráljak karrierfejlődésük elősegítésének érdekében éstámogassam célkitűzéseiket.Adolgozat esettanulmányában alkalmazott gyakorlati módszereket az elméletifejezetekben vizsgált modellek és megközelítések alapos tanulmányozása előztemeg. A mentorálás fogalmi rendszerének megismerése után fontosnak tartottambemutatni az egyetemi és munkahelyi mentorálás sajátosságait, illetve nagyhangsúlyt fektettem a mentor személyiségjegyeinek és szerepköreinekvizsgálatára is.Aképesség, készség és kompetencia fogalmak vizsgálata és azok munkaerőpiaciviszonylatba történő átültetése hangsúlyos a dolgozatban. A fejezetbenrészletesen foglalkoztam azon kulcskompetenciákkal, melyek meglétenélkülözhetetlen a pályakezdők esetében és minden olyan fejlesztési lehetőségetmegvizsgáltam, amivel az egyetem képes hozzájárulni a hallgatók fejlődéséhez.Akarrierfejlődés kérdéskörének elemzése előtt a pályaválasztás,pályaszocializáció és identifikációs folyamatok összefüggéseit ismertem meg.Úgy gondolom, hogy a hallgatók pályaválasztási döntéseinek elemzésenagymértékben kihatással van a karrierelképzeléseikre, céljaikra, így ezenháttérinformációk vizsgálata alapozta meg az egyéni karriermenedzsmenttémakörét.Akarriertervezés és fejlesztés témaköröket az egyéni és szervezeti karriermenedzsmentszemszögéből együttesen vizsgáltam, kiemelve e két terület szorosösszefüggéseit, kapcsolódási pontjait a gyakorlatban. Kiemelten fontosnaktartottam, hogy a hallgatók a mentorálási folyamatot egyfajta tanulásiélményként tapasztalják meg és képesek legyenek hatékonyan alkalmazni agyakorlatokat, álláskeresési praktikákat.Azesettanulmányban szereplő adatok, információk a hallgatók önismereti,pályaválasztási, készség, kompetencia és karriermenedzsmenttel kapcsolatoscélkitűzéseit hivatottak vizsgálni. A készségalapú mentorálás ezen információkelemzése mentén nyújtott a hallgatók számára segítségnyújtást az elméletimegközelítések, modellek elsajátításának köszönhetően. Az esettanulmány célja ahallgatók kulcskompetenciáinak és karriertörekvéseinek azonosításán túl agyakorlatban alkalmazott álláskeresési praktikák bemutatása és alkalmazásavolt.Azesettanulmány bizonyította a hallgatók motivációját és tudatosságát akarrierfejlődésükkel kapcsolatban, illetve az önfejlesztés irányába történőnyitottságukat.Összefoglalóana dolgozat célja a hallgatók karrierfejlődéssel kapcsolatos céljainaktámogatása volt a gyakorlatban általam, mint mentor és a mentorálásifolyamatban az elméleti modellek, megközelítések kerültek alkalmazásra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vezetés és szervezés

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: karrier, készség(ek), kulcskompetenciák, mentorálás, munkaerőpiac
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:27
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet